Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak vybrat sportovní oblečení

V jakém oblečení chodíte sportovat? Máte ve skříni kompletní výstroj na každý sport, nebo oblékáte pokaždé stejné oblečení bez ohledu na to, jaký sport vás zrovna čeká? V tomto článku vám ukážeme, proč má každý sport trochu jiné nároky a podle čeho vybrat ten správný sportovní outfit.

Určitě jste si všimli, že každý sport vyžaduje trochu jiné oblečení. Při některých je vhodnější volný dres, na jiné potřebujete přiléhavý střih. A pokud je vaším cílem podat stoprocentní výkon, nevystačíte si s jedním outfitem pro různé typy sportů. Pojďme se ze všeho nejdříve podívat na to, jaké oblečení vám poslouží nejlépe při jednotlivých sportech.

Oblečení na běh

Na běh vybírejte sportovní oblečení z lehkých materiálů, které dobře odvádějí pot, jako je třeba polyester. Pokud upřednostňujete přiléhavější střih, který vás nebude nijak brzdit, zvolte směs obsahující elastan. Hledejte také prvky ze síťoviny, které zajistí prodyšnost, a pokud běháte i za zhoršených světelných podmínek, věnujte pozornost reflexním prvkům.

Při běhu je také rozhodující kvalita obuvi, která musí poskytovat dostatečné odpružení, a ponožek. 

Oblečení na fotbal

Na fotbal můžete zvolit volnější střih, který klade důraz na pohodlí, prodyšnost a spolehlivý odvod vlhkosti po celou dobu zápasu. Ideální je polyester, který je zároveň velmi lehký. U fotbalové výstroje jsou zásadní také štuplny, chrániče holení a samozřejmě kvalitní kopačky pro správnou trakci na hřišti.

Zvláštní nároky budou mít na oblečení také fotbaloví brankáři. Ti by se měli soustředit na kombinaci pohodlí a volnosti pohybu, která je pro gólmany klíčová. Jako brankář také oceníte polstrování na nejnamáhanějších místech, jako jsou kolena a lokty, a samozřejmě pár brankářských rukavic.

Oblečení na rugby

Rugby vyžaduje odolné, ale zároveň pohodlné oblečení. Ideální jsou dresy z polyesterových směsí se zesílenými švy a lehce kompresními vlastnostmi v nejvytíženějších místech a šortky, které dovolují velký rozsah pohybu. 

Nezapomeňte ani na kopačky, ponožky a ochranné pomůcky, jako je chránič zubů a ramen.

Oblečení na jógu

Při józe se nezapotíte tolik jako při skutečně intenzivních aktivitách, zato ale budete potřebovat maximální volnost pohybu. Zvolte proto oblečení z pohodlných a pružných materiálů, které vás nebudou nijak omezovat, jako je elastan v kombinaci s přírodními vlákny, například bavlnou či bambusem. 

Oblečení na basketbal

Při basketbale oceníte zejména volnější střih dresu i kraťasů, který vám při hře zajistí maximální prodyšnost, odvod vlhkosti i pohodlí. Ideální je oblečení bez rukávů a s větracími panely, ve kterém vám během hry nebude horko. 

Oblečení na fitness

Na fitness se vybavte oblečením, které vám dopřeje dostatek flexibility a prodyšnosti. Ideální jsou směsi polyesteru a elastanu, které jsou pružné, lehké a zároveň odvádějí vlhkost od těla. 

Jak vybrat sportovní oblečení podle materiálu

Jestli u sportovního oblečení na něčem opravdu záleží, je to materiál. Rozhoduje o tom, jak pohodlné oblečení bude, jak dlouho vydrží a hlavně jaké vlastnosti bude při sportu mít. Neexistuje ale jeden „nejlepší“ druh materiálu, na který byste se mohli spolehnout za každých podmínek – naopak, pro každý sport a každé počasí se hodí trochu jiný. Z jakých materiálů máte na výběr?

Syntetické sportovní oblečení

Většina sportovního oblečení je vyrobena buď úplně, nebo alespoň zčásti ze syntetických materiálů. Ty jsou navrženy za pomoci různých technologií, díky nimž disponují konkrétními vlastnostmi, které při sportu oceníte – například odvod potu, rychlé schnutí, prodyšnost, voděodolnost a další. S těmito materiály se u syntetického sportovního oblečení setkáte nejčastěji:

Polyester

K výrobě sportovního oblečení se velmi často používá polyester. Je lehký, dobře odvádí vlhkost, rychle schne a dobře drží tvar. Jeho termoizolační vlastnosti ale v porovnání s jinými materiály nemusí být tak silné. Je ideální pro intenzivní aktivity, jako je například běh.

Nylon

Velmi podobné vlastnosti jako polyester vykazuje i nylon. Je lehký, skvěle odvádí vlhkost a hodně vydrží. Využijete ho proto především při náročných aktivitách včetně běhu, cyklistiky nebo intenzivního tréninku.

Elastan

Elastan nebo také spandex je známý zejména svou pružností a flexibilitou. Oblečení z elastanu je obvykle velmi přiléhavé a těsně obepíná pokožku. Pokud dobře sedne, poskytuje při sportu maximální volnost pohybu. Hodí se proto například na jógu, tanec nebo gymnastiku, při které záleží na každém pohybu. Spandex ale díky přiléhavosti a vynikající aerodynamice ocení i běžci nebo cyklisté.

Gore-Tex

Velmi specifickým materiálem, se kterým se setkáte hlavně u svrchních vrstev, je Gore-Tex. Jedná se o vodotěsnou membránu, která dokonale chrání před deštěm, sněhem i větrem a zároveň si zachovává vynikající prodyšnost. Gore-Tex je velmi ceněným materiálem u outdoorového oblečení.

Oblečení z přírodních materiálů

U sportovního oblečení můžete samozřejmě zvolit také čistě přírodní materiály, které samy o sobě mají řadu vynikajících vlastností. K těm nejvýznamnějším patří merino vlna, která nabízí kombinaci prodyšnosti, odvodu potu a regulace tělesné teploty a využívá se zejména pro výrobu outdoorového oblečení do náročnějších podmínek. Můžete se také setkat se sportovním oblečením z bambusu nebo bavlny, které sice zajišťují pohodlí, ale při intenzivních aktivitách zaostávají za jinými typy materiálů. 

Není výjimkou, že jeden kousek oblečení kombinuje přírodní materiály pro jejich komfort a prodyšnost se syntetickými vlákny a jejich vynikající funkčností.

Vybírejte podle střihu oblečení

Už jsme zmínili, že každý sport vyžaduje trochu jiný styl oblečení. V čem se oblečení na jednotlivé sporty liší na první pohled, je právě střih. Zatímco na některé aktivity potřebujete přiléhavý outfit s maximální pružností, pro jiné je vhodnější volný, prodyšný střih.

Přiléhavý střih

Přiléhavý střih oblečení je vhodný pro vysoce intenzivní sporty, které jsou založeny na rychlosti nebo přesném provedení pohybů. Jde například o běh či cyklistiku, kde může o výsledku rozhodnout i odpor větru, nebo jógu a gymnastiku, při kterých by vám volnější oblečení mohlo bránit v pohybu. Přiléhavé kousky jsou také vhodné jako základní vrstva při tréninku v chladnějším počasí.

Volný střih

Pokud je při sportu důležité spíše pohodlí, odvod vlhkosti a prodyšnost, pak zvolte volnější střih oblečení. Ten je typický pro sporty, při kterých odpor větru nehraje takovou roli a jde spíše o volnost pohybu a teplotní komfort i při delších zápasech – patří k nim fotbal, basketbal, florbal, rugby nebo házená

Další vlastnosti sportovního oblečení

Výběrem materiálu a střihu to u sportovního oblečení ale zdaleka nekončí. Pokud hledáte opravdu kvalitní kousky, které vám navíc pomohou k podání toho nejlepšího výkonu, měly by vás zajímat i další vlastnosti. Tohle jsou ty nejdůležitější:

Prodyšnost

Při intenzivnější aktivitě rozhodně oceníte prodyšné sportovní oblečení, které umožňuje cirkulaci vzduchu, pomáhá regulovat tělesnou teplotu a odvádět vlhkost. Hledejte proto oblečení vyrobené z lehkých materiálů, které odvádějí vlhkost (polyester, nylon, mikrovlákno, merino vlna nebo různé syntetické směsi navržené pro vynikající odvod vlhkosti). Ke spolehlivému odvodu potu mohou také přispět větrací mřížky.

Vodoodpudivost

Pokud se chystáte sportovat i v nepříznivém počasí, obstarejte si do svého sportovního šatníku i několik kousků, které vás udrží v suchu. Můžete například zvolit vodoodpudivou bundu, která vám zajistí komfort i za lehkého deště. Pro aktivity v silném dešti nebo sněhu vybírejte plně vodotěsné kousky – ty ale obvykle nejsou vhodné na intenzivní sporty, protože upřednostňují voděodolnost na úkor prodyšnosti.

Tepelná izolace

Funkční prádlo také mívá skvělou schopnost termoizolace, díky které zadržuje teplo blízko u těla a vám bude pohodlně i v chladnějším počasí. Hodí se zejména pro sporty, u kterých se sami aktivitou dostatečně nezahřejete. K těm patří například zimní sporty, turistika, golf nebo rybaření. Sportovní oblečení s termoizolací také využívají brankáři, kteří se potřebují udržet v teple i během pomalejšího zápasu.

Antibakteriální úprava

Některé sportovní oblečení je také opatřeno antibakteriální úpravou. Ta zabraňuje množení bakterií, které se na oblečení hromadí při pocení, a snižuje tak vznikající zápach. 

A některé další detaily, které vám u sportovního oblečení mohou přijít vhod:

  • Nastavitelné prvky (šňůrky, zipy, manžety…)
  • Konvertibilita (oboustranné dresy…)
  • Bezešvé provedení
  • Reflexní prvky

Věnovat pozornost výběru sportovního oblečení se rozhodně vyplatí. Místo nekvalitního oblečení, které za chvíli vyhodíte, tak můžete najít kousky, které vám nejen dlouho vydrží, ale také díky nim budete moct podávat ty nejlepší výkony. 

Zpět do obchodu