Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak pečovat o sportovní oblečení?

Máte za to, že když sportovní outfit vydrží náročné podmínky vašeho tréninku, musí přece zvládnout i běžné praní? Tak snadné to bohužel není. Sportovní oblečení totiž vyžaduje poměrně hodně pozornosti a péče. Na druhou stranu se vám pak ale odmění vynikající funkčností a pokročilými vlastnostmi, které vám usnadní a zpříjemní vaše sportovní aktivity. 

Proč sportovní oblečení vyžaduje zvláštní péči

Patříte k těm, kdo propocené funkční prádlo prostě hodí do pračky společně s bavlněnými tričky? Pak svému sportovnímu vybavení pravděpodobně dost škodíte a nejspíš sami sebe připravujete o výhody, které vám správně opečovávané sportovní oblečení nabízí. 

Sportovní oblečení je obvykle vyrobeno z materiálů, jako je nylon, poleyester nebo elastan, a na rozdíl od běžného oblečení to sportovní využívá pokročilé technologie, které při sportu zajišťují efektivní odvod potu, termoregulaci, prodyšnost, voděodolnost, ochranu proti UV záření a podobně. Aby si tyto vlastnosti dlouhodobě udrželo, je potřeba věnovat mu speciální péči.

Co se sportovním oblečením po tréninku

Po náročném tréninku se málokomu chce hned pouštět do prádla, a špinavé oblečení tak mnohdy skončí na podlaze vedle pračky nebo na dně sportovní tašky. Vlhké oblečení je ale přímo rájem pro množení bakterií, které vznikají při pocení, a sůl z potu zvládne také nadělat spoustu škody. 

To ale neznamená, že musíte hned zapínat pračku – obzvlášť pokud máte na vyprání jen kraťasy a triko. Než se k praní dostanete, nechte sportovní oblečení vyvětrat. Pověste ho šňůru nebo sušák, aby mělo šanci uschnout

Ocet proti zápachu a skvrnám

Samotný prací cyklus pro sportovní oblečení by měl být spíše jemný. Pokud se proto potýkáte se silně zapáchajícím outfitem nebo jste oblečení při tréninku zvládli pořádně ušpinit, namočte ho před praním do octa. Stačí mu půlhodinka v roztoku studené vody a půl skleničky bílého destilovaného octa, a nepříjemné pachy a skvrny se účinně rozloží. 

Jak prát sportovní oblečení a vybavení

Pokud máte novější pračku, nejspíš nabízí možnost speciálního pracího cyklu pro sportovní nebo outdoorové oblečení. Pozor, tak jednoduché to ale není. Každý kousek sportovního prádla totiž vyžaduje jinou péči, a sportovní prací cyklus tak jeho požadavkům paradoxně vůbec nemusí vyhovovat. Mnohdy je proto lepší uchýlit se k obyčejnému jemnému pracímu cyklu.

To úplně nejlepší, co můžete při praní sportovního oblečení udělat, je řídit se pokyny výrobce na cedulce. Pokud ale cedulku zásadně stříháte hned po nákupu, máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého to zvládnete i bez ní. 

Jak prát sportovní oblečení

Stejně jako u zbytku vašeho prádla i tady platí, že je potřeba oblečení nejprve roztřídit podle barev. Nezapomeňte také zkontrolovat kapsy, zapnout všechny zipy a otočit prádlo naruby. Nejen, že tak lépe ochráníte barvy, ale většina bakterií z potu se nachází právě na vnitřní straně oblečení. 

Nesnažte se vyprat co nejvíce oblečení najednou a naplnit pračku až po okraj. Když v ní necháte prostor, prací prostředek i špína se lépe vymyjí a nebudou se usazovat na oblečení. Podle toho, jaké kousky zrovna perete, vyberte vhodný prací program – bude to pravděpodobně buď zmíněný cyklus pro sportovní prádlo, nebo klasický jemný program s nižší teplotou. 

Speciální prací prášek a žádná aviváž

Doporučujeme použít tekutý prací prostředek, který na rozdíl od toho sypkého nebude zůstávat v látce. Ať už ale zvolíte gel, prášek, či kapsle, v každém případě je ideální použít prostředek přímo určený pro praní sportovního prádla. 

Při praní sportovního prádla se vždy vyhýbejte aviváži a změkčovačům prádla. I když hezky voní, vaše sportovní oblečení může nevratně poškodit. Proniká totiž hluboko do látky, a může tak narušit funkčnost oblečení. 

Přečtěte si také: Jak vybrat sportovní oblečení

Jak prát sportovní prádlo a ponožky

Sportovní ponožky, spodky, kalhotky a další vrstvy pod oblečením perte vždy na jemný prací program. Pokud máte pocit, že tyto kousky potřebují silnější péči, abyste se u nich zbavili zápachu, použijte trik s octem, který jsme zmínili o pár odstavců výše. 

A jak prát sportovní podprsenku? Pokud má háčky, pak je před praním zapněte, aby nepoškodily zbytek oblečení. Vyjměte podpůrné vycpávky – ty je potřeba vyprat v ruce. Podprsenku pak ideálně vložte do pracího sáčku, který slouží jako ochrana pro jemné prádlo. Můžete ho použít i pro ponožky i kalhotky.

Jak prát sportovní boty

Sportovní a běžecké boty rozhodně nemusíte prát tak často jako zbytek vašeho outfitu. Pokud se výrazněji ušpiní, většinou si vystačíte s navlhčeným hadříkem a mýdlovou vodou. Čas od času jim ale vyprání neuškodí. 

Než dáte boty do pračky, vyjměte tkaničky i vložky. Boty nejprve manuálně očistěte od největších nečistot, určitě je do pračky neházejte zabahněné! Poté je vložte do pracího sáčku na boty a zapněte buď jemný program, nebo cyklus přímo určený pro boty. Důležité je, aby teplota byla maximálně 30 °C a otáčky byly co nejnižší.  

Jak prát sportovní tašku

I sportovní taška toho s vámi prožije hodně, a tak je jasné, že ji sem tam chcete osvěžit. Pokud to jde, otočte ji před praním naruby. Následně ji perte na 40 °C, nejlépe s žádným nebo co nejmenším odstředěním. Bude sice déle schnout, ale taška nebo batoh by při větších otáčkách mohly snadno poškodit buben pračky. 

Jak prát plavky

S péčí o plavky začněte hned po návratu domů. Pokud se je nechystáte prát okamžitě, pak je alespoň opláchněte v čisté studené vodě. Zbavíte se tak mořské soli, chlóru, opalovacího krému a dalších nečistot, se kterými přišly během plavání do styku. 

Plavky pak perte na jemný prací program, maximálně na 30 °C a v ochranném pracím sáčku. Když při tom ještě použijete jemný prací prostředek určený na spodní prádlo, bude to ideální. 

Jak sušit sportovní oblečení

Pokud doma máte sušičku na prádlo, určitě si pochvalujete, kolik času vám při praní ušetří. V tom případě vás ale nejspíš nepotěšíme – sportovní prádlo do sušičky zkrátka nepatří. Jeho vlákna se teplem mohou znehodnotit a poškodit, což vede k tomu, že oblečení přichází o své vlastnosti. 

Sportovní oblečení proto vždy sušte na šňůře nebo na věšáku. Vyhněte se ale sušení na přímém slunci, na kterém by oblečení mohlo vyblednout. A nejlépe bez kolíčků, ať vám na prádle nezůstanou obtisknuté.

Péče o sportovní oblečení podle materiálu

Nejste si jistí, který prací cyklus pro vaše sportovní prádlo zvolit? Žádný strach, snadno to zvládnete i bez pokynů na cedulce. Stačí alespoň přibližně vědět, z čeho je oblečení vyrobeno.

  • Syntetické materiály (polyester, polyamid, polypropylen, elastan) – Ideální je praní na teplotu 30 °C a nízké otáčky (nejlépe 600, maximálně 800). Pokud oblečení hodně zapáchá nebo je hodně špinavé, můžete zvýšit teplotu na 40 °C anebo ho před praním přemáchnout v ruce.
  • Bavlna – Samotná bavlna si s praním snadno poradí a nemusíte se u ní bát ani teplot okolo 60 °C. Problém ale nastává, když obsahuje příměsi, například elastanu. V takovém případě snižte teplotu na 40 °C.
  • Merino vlna – Vlákna merino vlny se při praní v pračce začnou lámat. Ideální je proto praní v ruce. Pokud trváte na pračce, neměla by teplota přesáhnout 30 °C a ždímání 600 otáček.
  • Bambus – Bambus toho zvládne jen o něco více než merino vlna. Perte ho na 30–40 °C a ždímejte maximálně na 800 otáček.
  • Peří – Při praní péřové bundy nastavte teplotu na maximálně 40 °C a úplně vypněte ždímání. 

Jak skladovat sportovní oblečení

Jestli si sportovní oblečení ve skříni seřadíte podle druhu, sportu, nebo barvy, je zcela na vás. Existuje ale několik doporučení, která byste při tom měli dodržovat, abyste prádlo skladováním nevědomky nepoškozovali. 

Prádlo před uložením do skříně vždy vyperte a důkladně vysušte. Pokud tyto dva kroky zanedbáte, můžete očekávat velmi rychlé množení bakterií a plísní. 

Ve skříni se sportovním kouskům bude lépe dařit, když je složíte. Pověšení na ramínko může totiž zbytečně namáhat jemná vlákna a narušovat elasticitu oblečení. Kromě toho oblečení chraňte před přímým sluncem a extrémními teplotami.

A v neposlední řadě: nezapomínejte oblečení pravidelně střídat. Když budete nosit stále totéž, vlákna ve vašich oblíbených kouscích nebudou mít čas na regeneraci a oblečení se rychle opotřebuje a vytahá.

Zpět do obchodu