Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak vytvořit jednotný klubový styl

Klubová identita a sounáležitost je ve sportu důležitým faktorem, který může mít vliv i na výsledky vašeho týmu. A právě jednotný styl patří k efektivním způsobům, jak týmového ducha podpořit. Co všechno byste měli sjednotit, aby bylo na první pohled jasné, že jste zkrátka tým?

Všechno začíná u klubových barev

Než se pustíte do navrhování loga nebo dokonce týmových dresů, udělejte si jasno v klubových barvách. Barvy patří k základním aspektům klubové identity – objevují se ve vašem logu, fanoušci vás podle nich rozeznávají na hřišti a podle psychologů mohou dokonce evokovat různé emoce, které si pak lidé budou s vaším týmem spojovat.

Začněte výběrem hlavní barvy. Ta se stane hlavním poznávacím znamením vašeho klubu a lidé si vás s ní budou spojovat. Měla by být primární barvou vašeho loga a hlavně vašich dresů. 

Tip: Než se definitivně rozhodnete pro konkrétní barvy, otestujte je v různých situacích. Vypadají na dresech stále tak dobře i v umělém osvětlení, působí vkusně na propagačních materiálech i na webových stránkách?

Hlavní barvu pak doplňte o jednu až dvě sekundární barvy. V těch pak můžete vyvést ozdobné a méně výrazné prvky na dresech i v logu. Proto dbejte na to, aby spolu barvy dobře kontrastovaly a detaily, jako jsou jména a čísla hráčů na dresech, byly dobře vidět. Sekundární barva se pak také může stát barvou druhé sady vašich dresů. 

Jak navrhnout logo sportovního klubu

Logo je klíčovou součástí identity vašeho klubu. Nejen, že zdobí veškeré týmové oblečení a vybavení, ale také může prezentovat hodnoty, podstatu a historii klubu

Při navrhování klubového loga je snadné nechat se unést. Přesto se ale snažte o jednoduchost. Použijte klubové barvy a symboly, které nějakým způsobem souvisí přímo s klubem nebo s místem, kde se klub nachází. 

Symbolika klubového loga

Logo sportovního klubu mnohdy nese významnou symboliku. Může se vztahovat k městu nebo oblasti, odkud klub pochází. Proto například kanón v logu Arsenal FC dodnes odkazuje na vojenský význam městečka Woolwich, kde byl klub založen, znak AS Roma vyobrazuje kapitolskou vlčici, v logu Paris Saint-Germain najdete Eiffelovu věž a FC Barcelona se barvami loga hrdě hlásí ke svému katalánskému původu. 

V logu klubu také často můžete najít zvíře, se kterým se klub identifikuje, jako je to v případě šelmy v logu HC Bílí Tygři Liberec, nezaměnitelného býka u basketbalových Chicago Bulls nebo koně ve znaku fotbalových Denver Broncos.

Oblíbené je také vyobrazení části výstroje nebo vybavení pro konkrétní sport. Stačí vzpomenout basketbalový míč v logu Lakers či fotbalový balón ve znaku plzeňské Viktorky.

Jak navrhnout jednotné týmové dresy

Zvolili jste klubové barvy a vytvořili logo? Je čas na to nejdůležitější – návrh týmových dresů. Jsou to právě dresy, ve kterých budete klub reprezentovat při zápasech a podle kterých vás fanoušci budou nejen na hřišti poznávat. Měly by odrážet týmovou identitu, zaujmout diváky a poskytnout hráčům maximální funkčnost a výkon. 

Jednoduchý design klubových dresů

U sportovních dresů rozhodně platí, že méně je více. Stačí, když si navrhnete jednoduchý, snadno zapamatovatelný design, který kombinuje klubové barvy a logo. Použijte spíše méně barev a ujistěte se, že jsou čísla a jména hráčů dobře čitelná

Výběr správných materiálů pro klubové dresy

Pro hráče a jejich výkon je ale mnohem důležitější střih dresu a materiál, ze kterého je vyroben. Na kvalitě dresů proto nešetřete. Vyberte prodyšné, odolné materiály, které splňují požadavky vašeho konkrétního sportu – ať jde především o odvod potu, termoregulaci, nebo volnost pohybu. 

Přečtěte si více o tom, jak vybrat kvalitní týmové dresy, v našem článku: Jak vybrat sportovní oblečení

Potisk klubových dresů

Dotáhněte personalizaci vašich týmových dresů k dokonalosti pomocí kvalitního potisku. U nás v yoursport vám rádi zajistíme potisk sportovního oblečení – a díky vlastní výrobě to zvládneme už od jednoho kusu a v extrémně krátké lhůtě. 

Chcete vědět víc o potisku dresů a sportovního oblečení? Ozvěte se nám!

Klubové oblečení na trénink a volný čas

Zápasovými dresy to ale zdaleka nekončí. Pokud chcete skutečně vytvořit jednotný klubový styl, zakomponujte jej i do oblečení, ve kterém hráči trénují, odpočívají a jezdí na zápasy. 

Tréninkové a volnočasové oblečení nemusí vyloženě zářit klubovými barvami a v porovnání s dresy na zápas bývají také střídmější. Můžete zvolit nenápadné barvy a vkusně je doplnit týmovým logem, ale nic vám samozřejmě nebrání ve vytvoření výrazných tréninkových souprav v klubových barvách. 

Na trénink své hráče vybavte tričkem s krátkým nebo dlouhým rukávem, šortkami, ale také mikinou nebo větrovkou pro případ chladnějšího počasí. Po tréninku pak hráči ocení pohodlné týmové tepláky. A na přesuny autobusem a cesty na zápasy se budou hodit teplejší týmové bundy.

Jednotný klubový styl pro realizační tým

Při objednávání týmového oblečení byste neměli zapomínat ani na realizační tým. Ten totiž na střídačce reprezentuje klub úplně stejně jako hráči na hřišti. 

U oblečení pro realizační tým je zvykem dbát především na pohodlí a profesionální vzhled. Může, ale nemusí tak být nutně vyvedeno ve výrazných klubových barvách. Vystačíte si klidně s černou, šedou či bílou barvou a elegantním umístěním klubového loga. Od hráčských dresů je odlišuje především jednoduchost a uhlazenější styl. 

Merch pro fanoušky v klubovém stylu

Váš klubový styl samozřejmě ocení i fanoušci. Vytvořte pro ně jedinečný merch, který bude v souladu s klubovými barvami, designem vašich zápasových dresů a kterému nebude chybět ani vaše nezaměnitelné logo. 

Můžete se také inspirovat některými sportovními kluby, které jdou s projevy úcty svým fanouškům ještě o něco dál. Fotbaloví Seattle Seahawks například vyhradili dres s číslem 12 svým fanouškům, které považují za „dvanáctého hráče“. Cleveland Browns dokonce vytvořili oficiální logo své fanouškovské základny. A takzvaná „žlutá zeď“, jak se obrazně nazývá jižní tribuna pro skalní fanoušky Borussie Dortmund, je mezi fotbalovými nadšenci také známým pojmem. Ani vy se nemusíte bát projevit svým příznivcům vděčnost speciálním kouskem merche, který bude jen pro ně. 

Jednotný klubový styl pro školní týmy

Většina menších sportovních klubů se alespoň do určité míry potýká s nedostatkem financí – a co teprve ty školní! Školní sportovní kluby obvykle fungují s velmi omezeným rozpočtem, a pokud se chtějí účastnit turnajů a soutěží, mnohdy to vyžaduje pořádnou dávku kreativity. Jak jednoduše vytvořit jednotnou klubovou identitu školního sportovního klubu?

Začněte výběrem jedinečné kombinace klubových barev. U školních týmů je malá pravděpodobnost, že disponují dvěma sadami zápasových dresů. Snažte se proto vybírat barvy s ohledem na školní sportovní kluby ve vašem okolí, aby se vaše dresy příliš nepodobaly výstroji jiné školy a vy pak nakonec nemuseli na okresní kola turnajů vozit i sadu rozlišováků.

Školní kluby nejen, že nemají domácí a venkovní sadu dresů, obvykle mají také jen jednu sadu dresů pro všechny sporty – a mnohdy i pro obě pohlaví. Věnujte proto zvýšenou pozornost střihu a materiálu dresů. Zaměřte se na následující parametry:

  • Odolnost – Školní dresy toho budou muset vydržet hodně, včetně nešetrného zacházení a častého praní.
  • Prodyšnost – Zvolte prodyšné materiály, jako je polyester, ve kterých dětem nebude takové horko ani při intenzivnějších sportech. 
  • Volnější střih – Pokud zrovna neoblékáte školní cyklistický tým, upřednostněte volnější střih dresů, který dětem umožní vrstvit v případě chladnějšího počasí a pokryje hned několik konfekčních velikostí.
  • Výběr velikostí – A když už o nich mluvíme, pořiďte školní dresy v dostatečném rozsahu velikostí, aby mezi nimi našly dobře padnoucí variantu děti s různými typy postavy.
  • Logo – Školní dresy mohou být úsporné, ale rozhodně nemusí být nudné. Nechte si vyrobit dresy na míru vaší školy, na kterých bude vyobrazen nejen název školy a číslo hráče, ale klidně také logo nebo školní maskot.

Potřebujete kvalitní dresy pro školní sportovní tým? Rádi vám připravíme projekt na míru!

Zpět do obchodu