Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Biohacking ve sportu: Jak může oblečení zlepšit vaše zdraví a výkon

Už jste slyšeli o biohackingu? I kdyby vám tento pojem vůbec nic neříkal, některé z jeho zásad už téměř jistě dodržujete. Jedná se totiž o způsob, jak dosáhnout svého maximálního potenciálu – ať už se jedná o sportovní výkony, mladistvý vzhled, nebo kognitivní funkce. A o to se přece do nějaké míry snaží každý z nás. V tomto článku se zaměříme na to, co to vlastně biohacking je, jak se využívá ve sportu a jakou roli v něm může hrát oblečení.

Co je biohacking

Biohacking je čím dál častěji používaný termín, který zastřešuje nejrůznější metody, triky a tipy, jak zlepšit fyzickou i duševní výkonnost, zdraví a celkovou pohodu lidského těla. I když se jedná o poměrně nový, pro mnohé neznámý pojem, jeho podstata žádnou novinkou není. Biohacking totiž spočívá jednoduše ve využívání poznatků z různých oborů, především biologie, genetiky nebo výživy, k tomu, abychom byli nejlepší verzí sebe sama

Je biohacking bezpečný?

Biohacking s sebou někdy nese také negativní konotace. Někteří lidé totiž chtějí s jeho pomocí dosáhnout ještě lepších výsledků, ještě rychleji – a využívají k tomu metody, jejichž účinnost a bezpečnost věda zatím nestihla prokázat.

K biohackingu je proto nutné přistupovat zodpovědně a neohrožovat při něm své zdraví. Pokud budete využívat prověřené postupy, spoléhat se na informace založené na důkazech, případně nové metody konzultujete s odborníky, nemáte se čeho obávat.

Jak se využívá biohacking

Při biohackingu dochází k aplikaci poznatků z různých oborů, a to za účelem dosažení určitého cíle – ať už je to zlepšení sportovního výkonu, zpomalení stárnutí, snížení hmotnosti, podpora činnosti mozku, nebo prodloužení života. Podívejte se na konkrétní příklady využití napříč oblastmi, na které se lidé při biohackingu nejčastěji zaměřují.

Biohacking věku

  • Terapie červeným světlem
  • Terapie kmenovými buňkami
  • Kryoterapie
  • Konzumace doplňků stravy proti stárnutí a na podporu mitochondrií, například s obsahem koenzymu Q10, polyfenolů, L-karnitinu a urolitinu A

Biohacking energie

  • Monitorování spánku pomocí zařízení
  • Nošení brýlí blokujících modré světlo
  • Světelná terapie pro regulaci cirkadiánního rytmu
  • Používání meditačních aplikací pro podporu spánku nebo zmírnění stresu
  • Konzumace doplňků stravy, jako je vitamin B12 a hořčík
  • Omezení kofeinu po určité hodině

Biohacking ve stravě a výživě

  • Spotřeba doplňků stravy pro kontrolu hladiny cukru v krvi
  • Používání glukometrů 
  • Konzumace prebiotik a probiotik
  • Používání přístrojů pro monitorování metabolismu
  • Přerušovaný půst
  • Pochopení a uplatňování principů nutrigenomiky (interakce živin a genů)

Duševní biohacking

  • Konzumace nootropik (doplňků zvyšujících kognitivní funkce)
  • Užívání psychotropních látek (např. mikrodávkování LSD)
  • Neurofeedback
  • Meditace
  • Dechová cvičení
  • Procvičování mozku pomocí křížovek, sudoku a podobně

Biohacking ve sportu

K velkým oblastem, kde biohacking nachází své uplatnění, je samozřejmě sport. Sportovci na profesionální i rekreační úrovni usilují o zlepšení svých výkonů a zrychlení regenerace po tréninku (případně po zranění). K nejčastějším způsobům, jak toho dosáhnout, patří třeba:

  • Otužování a chladová terapie
  • Saunování
  • Terapie červeným světlem (pro hojení a regeneraci)
  • Správné dechové vzorce
  • Spánkové vzorce
  • Konzumace doplňků stravy pro sportovce, jako je kreatin a aminokyseliny
  • Používání zařízení hodinek a aplikací pro monitoring tréninku a regenerace
  • Využití oblečení, které podporuje výkon a regeneraci při a po tréninku

Role oblečení ve sportovním biohackingu

Jedním ze způsobů, jak si při tréninku pomoci k lepším výkonům, je nošení správného oblečení. V případě oblečení se k biohackingu využívají zejména tři typy – termoizolační oblečení, ochranné oblečení a kompresní oblečení.

Oblečení s termoizolačními vlastnostmi

Základem kvalitního tréninku je tepelný komfort. Nejde přitom jen o pohodlí sportovce. Optimální teplota napomáhá také správné funkci svalů a pomáhá předcházet nachlazení. Oblečení s termoizolačními vlastnostmi vám pomůže zůstat v teple i při sportování v chladném počasí, ale také vás dokáže příjemně ochladit při vysokých teplotách. 

Sportovní oblečení do chladných podmínek pomáhá udržet teplo u těla a zároveň odvádí od těla vlhkost, která by mohla teplotní komfort narušovat. Sportovci v zimě nejčastěji nosí několika vrstev termoprádla, které je možné oblékat a svlékat tak, jak je zrovna potřeba – místo jedné silné vrstvy.

V létě naopak oceníte lehké, prodyšné oblečení, které podporuje odpařování potu. Letní sportovní oblečení bývá vybaveno prvky ze síťoviny, které slouží jako ventilace, a může být navrženo tak, aby odráželo infračervené záření (které je zodpovědné za přenos tepla) pryč od těla.

Ochranné oblečení a pomůcky

Dalším příkladem je ochranné oblečení, které je obvykle navrženo s ohledem na nároky konkrétních sportů. Může se jednat o polstrované šortky, trika a další kousky oblečení, které chrání nejvíce ohrožené části těla před zraněním a nárazy – oblečení pro brankáře, hokejová výstroj, oblečení na americký fotbal a podobně. 

Podmnožinou ochranného vybavení jsou také pomůcky jako například přilby, rukavice, suspenzory, chrániče kolen a holení a další. 

Kompresní oblečení pro lepší výkon

Když je řeč o sportovním oblečení v souvislosti s biohackingem, nelze opomenout kompresní oblečení. To, jak název napovídá, využívá účinků komprese (stažení) na lidské tělo. Nejčastěji se používají kompresní šortky, legíny, trička a ponožky, ale můžete se setkat i se samostatnými návleky na ruce, kolena nebo kompresním spodním prádlem. 

Biohacking s kompresním oblečením

Kompresní oblečení je elastické a navržené tak, aby tělo těsně obepínalo a vytvářelo na něj mírný tlak. Díky tomu podporuje krevní oběh, stabilizuje klouby a svaly a pomáhá tělu podávat co nejlepší výkon při tréninku a co nejrychleji regenerovat po něm. Pro pochopení role kompresního oblečení v biohackingu je nutné porozumět účinkům, které má komprese na tělo. 

Zvýšení oběhu krve

Komprese vyvíjí mimo jiné tlak na cévy, které se následkem toho zužují. To znamená, že jimi krev začne proudit rychleji, a svaly tak dostávají rychleji potřebný kyslík. Kromě toho, že zvýšená cirkulace krve zajišťuje více paliva pro svaly, také pomáhá předcházet křečím. 

Oceníte ji také po tréninku. Z těla se totiž díky rychlejšímu krevnímu oběhu rychleji vyplavují toxiny, což usnadňuje následnou regeneraci.

Stabilizace svalů a kloubů

Kompresní oblečení pomáhá během sportu stabilizovat svaly i klouby. Snižuje tak dopad vibrací na svaly a zátěž kloubů a vazů, která může způsobit i zranění. Účinky komprese na svaly a klouby zaznamenáte v podobě snížené svalové únavy, snížené bolestivosti kloubů a nižšího rizika úrazu.

Přiléhavý střih

Přiléhavý střih kompresního oblečení je ve sportu také čistě praktický, a to ve dvou ohledech. Tím prvním je snížené tření o kůži, které představuje častý problém při nošení volnějšího sportovního oblečení. Když se oblečení kvůli neustálému pohybu, například při běhu, tře dostatečně dlouho o kůži, může docházet ke vzniku oděrek a vyrážek. Tomu se s těsným kompresním oblečením vyhnete.

Kromě toho vám přiléhavý střih oblečení umožňuje provádět široký rozsah pohybů, aniž by při tom hrozilo, že se o něco zachytí nebo bude jakkoliv překážet.

Chcete o kompresním oblečení a jeho vlivu na sportovní výkon vědět více? Přečtěte si také náš článek: Kompresní oblečení a výkon: Mýtus, nebo realita?

Biohackněte své zdraví

Biohacking může být efektivní a (pokud k němu přistupujete zodpovědně) bezpečný způsob, jak dosáhnout svých cílů – ať už se týkají sportovního výkonu, nebo třeba zpomalení známek stárnutí. Stačí využít poznatky moderní biologie a najít ty správné metody, které vám pomohou „biohacknout“ váš organismus. Nezapomínejte ale, že ty základní, jako je spánková hygiena, vyvážená strava a dostatek pohybu, by ve vaší rutině neměly chybět bez ohledu na vaše cíle. 

Zpět do obchodu