Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Proč je důležitý správný výběr termooblečení pro zimní sporty

Pokud máte zkušenosti se zimním sportováním v kvalitním, dobře padnoucím termooblečení, pak vám jeho výhody určitě nemusíme představovat. Jeho schopnost regulovat teplotu i v náročných podmínkách a odvádět vlhkost se o to postará za nás. Pokud ale termoprádlo ještě není nedílnou součástí vašeho zimního šatníku, pak si přečtěte tento článek. Dozvíte se v něm, jak termoprádlo funguje, proč je tak důležité a jak ho správně vybrat.

Co je to termooblečení

Termoprádlo je typ oblečení určeného k udržení tělesného tepla v chladných podmínkách, přičemž většinou je speciálně navrženo pro využití při outdoorových aktivitách a zimních sportech

Vyniká vynikajícími izolačními vlastnostmi a odvodem vlhkosti, díky čemuž dokáže regulovat tělesnou teplotu, udržovat teplotní komfort a zabránit tak podchlazení i při delším pobytu v chladných podmínkách.

Z čeho se vyrábí termooblečení

Obvykle se vyrábí z tkanin, jako jsou polyester, polypropylen nebo merino vlna, které mají izolační vlastnosti. Podle toho, z jakého materiálu je oblečení vyrobeno, vám pak může poskytnout i další praktické vlastnosti, jako je antibakteriální povrch, nízká hmotnost nebo rychlé schnutí.

Merino vlna

Merino vlna je královnou mezi materiály, když přijde na sportovní oblečení. Má vynikající termoregulační vlastnosti, je velmi prodyšná a díky obsahu lanolínu má také samočisticí schopnost, což oceníte zejména při několikadenních výpravách.

Polypropylen

Polypropylen je lehký syntetický materiál, který vyniká skvělým odvodem vlhkosti. Navíc je poměrně odolný, takže se o něj při sportu nemusíte bát, a rychle schne. Je schopný dobře odolávat vzniku plísní a množení bakterií, takže ani po delším sportování nezapáchá tolik jako jiné materiály.

Polyester

Dalším materiálem, který dobře odvádí vlhkost a rychle schne, je polyester. Navíc si dlouhodobě drží tvar i při častějším používání. Jen jeho termoizolační vlastnosti nejsou tak dobré jako u polypropylenu nebo merino vlny, a tak se nedoporučuje do vyloženě mrazivých podmínek. 

Jaký je rozdíl mezi termooblečením a funkčním prádlem

Ve spojitosti s termooblečením často narazíte i na pojem funkční prádlo. A možná si nejste úplně jistí, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl. Na to existuje poměrně snadná odpověď – téměř žádný rozdíl mezi nimi totiž není.

Termooblečení do chladného počasí

Abychom ale byli o něco přesnější, jako termooblečení označujeme typ funkčního prádla, které je určeno konkrétně pro nošení v chladných podmínkách. Od klasického funkčního prádla se tak liší vyšší hřejivostí, které dosahuje díky příměsím materiálů (zejména merino vlny), vyšší gramáži nebo struktuře úpletu. 

Proč je termoprádlo důležité

Termoprádlo je mezi sportovci považováno za základní součást zimního vybavení. Dokáže tělo udržet v teple i po delší dobu, a pokud správně vyberete, může vám pomoci i k lepším sportovním výkonům. Pojďme se podívat na největší výhody termoprádla. 

Regulace teploty

Termoizolace dokážete v zimě dosáhnout i bez termoprádla, například pomocí teplé bundy nebo kabátu. Pokud byste se ale rozhodli v teplém oblečení sportovat, rychle byste si všimli rozdílu. 

Termooblečení totiž neposkytuje jen termoizolaci, ale pomáhá vám tělesnou teplotu regulovat. Stará se o to, aby vám nebylo příliš velké horko při výkonu, a díky vynikajícímu odvodu vlhkosti od těla nedovolí ani prochladnutí, až se zpotíte. 

Lepší sportovní výkon

Nošení termooblečení je postavené na vrstvení. Místo jedné opravdu teplé vrstvy si tak obléknete několik slabších, přičemž tou první, která udržuje tělo v teple, je právě termoprádlo. Už to, že se nemusíte potýkat se silnou vrstvou a můžete oblečení podle potřeby odkládat, je samo o sobě zárukou většího pohodlí při sportování.

Termoprádlo ale také zahřívá svaly, a ty pak pracují efektivněji. Pomáhá i to, že termooblečení mívá kompresní vlastnosti. Komprese podporuje cirkulaci krve, svaly se lépe prokrvují a vy podáváte lepší sportovní výkony. Navíc se tak snižuje riziko zranění.

Všestranné termooblečení

Termoprádlo nabízí i velkou míru univerzálnosti. V zimě se typicky využívá jako první vrstva, na kterou můžete následně navlékat další zimní oblečení podle aktuální teploty. Pokud ale není takové chladno, obstojí i jako samostatný outfit, například pro podzimní běhání.

Jak vybrat správné termooblečení

Termooblečení vám může vaše zimní sportování výrazně zpříjemnit – stačí vybrat správně. Pokud si nejste jistí, jak na to, pročtěte si našeho stručného průvodce výběrem.

Střih

Termooblečení vám samozřejmě musí být příjemné. A záleží jen na vás, jestli upřednostňujete lepší termoizolaci přiléhavého střihu, nebo pohodlí volnějšího termooblečení.

Přiléhavý střih

Pokud plánujete termoprádlo oblékat jako první vrstvu pod další oblečení, pak doporučujeme spíše přiléhavý střih. Přiléhavé termooblečení navíc slouží jako kompresní, a dokáže tím pádem podpořit váš sportovní výkon. Díky tomu, že přesně kopíruje tvar těla, také zajišťuje lepší odvod potu a termoregulaci

Volný střih

Pokud termoizolace není vaší hlavní prioritou, můžete uvažovat i o volnějším termooblečení. Například při běžném nošení bez dalších vrstev si s ním bohatě vystačíte. Myslete ale na to, že by střih neměl být úplně plandavý, pak totiž termoooblečení přestává plnit své funkce a stává se z něj prostě jen oblečení.

Tepelná regulace

Jestliže termoprádlo pořizujete pro pobyt v opravdu chladných podmínkách, pak by pro vás při výběru měla být na prvním místě jeho schopnost termoregulace. Špatně vybrané prádlo vám může zimní sporty pěkně znepříjemnit a způsobit, že vám bude příliš horko nebo příliš zima. 

Lehké termoprádlo (do 180 g/m2)

Pokud vyrážíte do mírnějších teplotních podmínek nebo se chystáte intenzivně sportovat, bude pro vás lepší lehké termooblečení se slabšími termoizolačními vlastnostmi. Kromě toho, že je lehčí, bývá také prodyšnější, lépe odvádí vlhkost a rychleji schne. 

Střední a těžké termoprádlo (nad 180 g/m2)

Jestliže vás čekají opravdu mrazivé podmínky, a navíc se sami neplánujete tolik zahřívat intenzivním sportem, oblékněte těžší termoprádlo. Neodvádí tak dobře pot, ale to vás při méně náročných aktivitách nijak neomezí. Zato vás ovšem lépe udrží v teple. 

Další vlastnosti

Podle toho, co od termoprádla očekáváte, vás pravděpodobně budou zajímat i další vlastnosti. Žádný kousek termooblečení není dokonalý – ale když budete kromě materiálu, střihu a termoregulace a věnovat pozornost i následujícím parametrům, můžete najít ten dokonalý právě pro vaše potřeby. Na co dalšího se zaměřit?

Prodyšnost

Zejména u termooblečení, ve kterém se budete věnovat intenzivnějším sportům, jako je běh nebo cyklistika, by vás měla zajímat i míra prodyšnosti. Hledejte prádlo z merino vlny nebo polyesterových směsí, které umožňují proudění vzduchu a jeho odvod pryč od těla. Velmi praktické mohou být větrací otvory nebo prvky ze síťoviny.

Antibakteriální úprava

Antibakteriální úprava termooblečení zajišťuje, že se na něm méně množí bakterie, které vznikají při pocení. Jsou to právě tyto bakterie, které mohou za to, že oblečení po sportu zapáchá. A čím méně se budou množit, tím méně bude oblečení zapáchat. Pokud se proto chystáte na několikadenní výpravu nebo máte omezený prostor v batohu, volte antibakteriální termoprádlo, které si můžete obléknout víckrát. Přirozené antibakteriální vlastnosti má například merino vlna

Vodoodpudivost

Při zimních sportech na sněhu nebo v dešti oceníte také alespoň nějakou míru vodoodpudivosti. Termoprádlo může být například ošetřeno vodoodpudivou vrstvou, která sice není nepromokavá, ale zvládne držet vlhkost pryč od těla.

Přečtěte si také náš článek: Jak pečovat o sportovní oblečení?

Termooblečení pro různé sporty

Už určitě tušíte, že není termoprádlo jako termoprádlo. Některé kousky vás spíše zahřejí, jiné budou skvěle odvádět pot. To, jaký materiál, střih a termoregulační vlastnosti jsou pro vás ideální, záleží hlavně na tom, k jakým aktivitám budete oblečení využívat.

Termoprádlo pro intenzivní cvičení

Pokud hledáte oblečení, které vás udrží v teple při zimním běhu nebo cyklistice, pak se poohlédněte spíše po lehčích přiléhavých kouscích, které poslouží jako základní vrstva. Termooblečení na intenzivní sport by nemělo být příliš hřejivé. Mnohem více oceníte prodyšnost a skvělý odvod potu.

Termoprádlo pro zimní sporty

Zimní sporty, jako je lyžování, snowboarding nebo lední bruslení, mohou být také poměrně náročné, ale obvykle nebývají tak intenzivní jako třeba běhání. Navíc je často provozujete klidně i celý den, a tak vás termooblečení musí držet v teple po delší dobu. Zvolte oblečení se střední gramáží a myslete i na to, aby dobře odvádělo pot. Budou se vám hodit větrací otvory a zipy, pomocí kterých si během dne přizpůsobíte teplotu.

Termoprádlo pro turistiku

Jestliže se chystáte vyrazit na zimní túru, bez termooblečení se neobejdete. Pravděpodobně se nezapotíte tolik jako při sportu, a tak vaší prioritou bude termoizolační schopnost materiálu. Pokud prádlo neoblékáte jako první vrstvu, můžete zvolit volnější, pohodlnější kousky. Při delších nebo vícedenních trecích se bude hodit termoprádlo z merino vlny, která má přirozené antibakteriální schopnosti, a tím pádem eliminuje zápach potu.

Termoprádlo do extrémních podmínek

Pokud vás čekají outdoorové aktivity v extrémně chladných podmínkách, zaměřte se na termoizolační vlastnosti prádla. Velmi praktické jsou přiléhavé jednodílné kousky, které lépe udržují teplo u těla.

Zpět do obchodu