Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak se zbavit zápachu z potu

Bojujete po každém tréninku se zapáchajícím oblečením a botami? Vytrvalý zápach potu z oblečení je u sportovců poměrně častý, ale o nic méně nepříjemný problém. Naštěstí existuje několik způsobů, jak se ho účinně zbavit.

Proč oblečení po sportu zapáchá

Je normální, že se při náročném tréninku pořádně zpotíte, což přirozeně vede k méně či více intenzivnímu zápachu. Je ovšem dobré vědět, že pot sám o sobě nijak nezapáchá – zápach vzniká, až když pot přijde do kontaktu s bakteriemi, které se běžně nacházejí na povrchu kůže. Ty metabolizují složky potu a produkují při tom vedlejší produkty, z nichž některé nepříjemně zapáchají. 

Pot se při sportování samozřejmě dostává i na vaše oblečení a společně s ním se na oblečení přenášejí i bakterie z kůže. Ty pak na oblečení pokračují v množení a rozkládání potu, čímž způsobují, že i vaše sportovní oblečení po chvíli nepříjemně zapáchá

Které sportovní materiály zapáchají nejvíce

Obyčejnou bavlnu už ve sportovním oblečením dávno nahradily novější, převážně funkční materiály. Ty sice zajišťují, že se při sportu cítíme pohodlně a můžeme podat ten nejlepší výkon, ale když dojde na zápach z potu, je to už o něco horší.

Moderní materiály, jako je polyester, elastan nebo nylon, zaručují sice vynikající odvod vlhkosti, ale tato jejich vlastnost zároveň brání vodě, aby při praní pronikala skrz tkaninu a důkladně z ní vymyla bakterie. V praxi se tak mohou bakterie v látce hromadit a způsobovat dlouhodobý zápach. 

Pokud hledáte sportovní oblečení, ve kterém zápach vzniká co nejméně, vyzkoušejte bambus, merino vlnu, oblečení s nanočásticemi stříbrna nebo tkaniny s příměsí mědi. Tyto materiály totiž mají přirozeně antibakteriální vlastnosti, a brání tak bakteriím způsobujícím zápach v množení.

Co s propoceným sportovním oblečením

Předpokládáme, že nezapínáte pračku hned po návratu z každého tréninku. A ani to není nezbytně nutné. Trochu pozornosti ale svému oblečení po sportovním výkonu přece jen budete muset věnovat, pokud nechcete, aby se v něm dále šířil zápach z potu.

Bakterie a plísně jsou přímo nadšené, když mají k dispozici vlhké a teplé tkaniny, ve kterých se mohou rychle množit. Když své propocené sportovní oblečení prostě hodíte do koše na prádlo nebo dokonce ponecháte v batohu, dopřejete bakteriím vše, co potřebují k nerušené produkci zápachu

Proto po příchodu domů sportovní oblečení nejlépe pověste a nechte důkladně vyschnout a vyvětrat. Teprve poté ho můžete umístit do koše na prádlo. Anebo ideálně rovnou vyprat.

Přečtěte si také: Jak pečovat o sportovní oblečení?

Jak se zbavit zápachu potu v oblečení

Nejúčinnějším způsobem, jak se zbavit potu ze sportovního oblečení, je samozřejmě praní. A jak už jsme zmínili, čím dříve propocené oblečení vyperete, tím lépe. Bakterie nebudou mít tolik šancí se množit, zatímco vy budete mít poměrně dobrou šanci se jich zbavit.

Jak se zbavit zápachu potu pomocí babských rad

Zápach z potu v oblečení může být poměrně odolným nepřítelem, který se jen tak nevzdává. Vaše snahy proto budou úspěšnější, když k boji s potem přistoupíte hned od začátku co nejefektivněji. Máme pro vás pár tipů, jak se zbavit zápachu potu, ještě než začnete prát.

První oblíbenou metodou je použití octa. Stačí smíchat půl skleničky bílého destilovaného octa s vodou a ponořit oblečení na 30 minut do tohoto roztoku. 

Pokud ocet nezabere, můžete vyzkoušet jedlou sodu. První možností je přidat skleničku jedlé sody do zásobníku k pracímu prostředku nebo přímo do bubnu pračky. Potýkáte-li se ovšem s odolnými skvrnami od potu, vytvořte pastu z jedlé sody s vodou a vetřete ji před praním na problematická místa na oblečení. 

V boji proti zápachu z potu je efektivní také kyselina citronová, která vaše oblečení dokáže zároveň zbavit map od potu. Před praním nebo přímo při něm můžete proto využít šťávu z citronu, která vám pomůže zbavit se zápachu.

Jak prát oblečení zapáchající od potu

Pokud jste vyzkoušeli všechny domácí recepty, je čas přistoupit k samotnému praní. Nejlepšího výsledku samozřejmě vždy dosáhnete, když budete následovat pokyny výrobce. Proto se pokaždé podívejte na cedulku vašeho oblečení pro případ, že by na ní byly uvedeny speciální informace o tom, jak oblečení prát. V našem návodu najdete obecné pokyny, které platí pro většinu sportovního oblečení.

Krok 1: Otočte propocené oblečení naruby

Pot a bakterie způsobující zápach se přirozeně ukládají na vnitřní straně oděvů, která přichází do styku s vaší pokožkou. Zápachu se proto nejlépe zbavíte, když budete oblečení prát naruby.

Krok 2: Naplňte pračku jen z poloviny

Je jasné, že když už perete, chcete obstarat co nejvíce oblečení najednou. V tomto případě ovšem platí, že méně je více. Voda i prací prostředek budou mít možnost lépe proniknout do látky vašeho oblečení a také se z ní lépe vymýt.

Krok 3: Přidejte prací prostředek

K tomu, abyste se zbavili zápachu z potu ve sportovním oblečení, vám většinou postačí běžný prací prostředek. Pokud máte problém se zbavit vytrvalého zápachu, můžete vyzkoušet prací prášek speciálně určený pro sportovní oblečení, který bývá obvykle navržen právě pro odstraňování zápachu.

Použijte pouze předepsané množství prostředku. Obzvlášť silný zápach v oblečení přímo vyzývá k tomu, abyste se ho pokusili utopit v co největším množství pracího prášku, ale věřte nám, že by to mělo opačný efekt. Na oblečení by zůstaly zbytky pracího prostředku, což by zápach jen zhoršilo.

Podobný problém by způsobilo přidání aviváže nebo změkčovače prádla. Tyto přípravky totiž na oblečení vytvářejí povlak, který zachycuje pachy, a všechna snaha o jeho odstranění by tak přišla vniveč.

Krok 5: Pokud oblečení stále zapáchá, opakujte

Po vyprání zkontrolujte, zda se vám podařilo zbavit se zápachu. Pokud ne, rozhodně nedávejte stále zapáchající oblečení do sušičky, která by zápach jen uzamkla. Popadněte ocet, jedlou sodu a citrónovou šťávu a začněte celý proces od znova.

Krok 6: Sušte na vzduchu

Sportovní oblečení do sušičky obecně nepatří. Nadměrné teplo může poškozovat jeho vlastnosti a snižovat funkčnost. Sušení na vzduchu, ideálně venku, navíc pomáhá oblečení příjemně vyvětrat, což ho nejen zbaví zápachu, ale také mu dodá svěží vůni.

Jak se zbavit zápachu potu z bot

Podobně jako v případě oblečení i v propocených botách se skvěle daří bakteriím, které rozkládají složky potu a odumřelé kožní buňky a způsobují nepříjemný zápach. Nejjednodušší způsob, jak se zbavit zápachu potu z bot, je praní bot v pračce. Než se do toho ovšem pustíte, přesvědčte se, že to váš pár bot ustojí. Pokud ale vaše boty nejsou pro praní v pračce vhodné, nezoufejte. I tak existuje pár triků, které vám pomohou zbavit se zápachu. 

Mýdlo nahradí zápachu potu vůní

Pokud máte štěstí, zabere vám v boji proti zápachu v botách tento jednoduchý trik. Stačí vám k němu kostka běžného mýdla. Umístěte ji do boty a nechte přes noc, aby měla čas ukázat, co umí. Mýdlo ničí bakterie a zápach, který produkují. Přes noc by mělo veškerý zápach potu pohltit a nahradit ho příjemnou vůní. Vždy ale používejte suché mýdlo, mokré by mohlo množení bakterií naopak podpořit.

Babské recepty platí i u zapáchajících bot

Stejné domácí recepty, které jsme doporučovali u oblečení, platí i na boty. Prvním prostředkem, který vám může pomoci, je jedlá soda. Stačí, když ji jednoduše nasypete do bot a necháte pár dní v kuse působit. Můžete také smíchat jedlou sodu s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem v poměru 1:1:2, nasypat do ponožek a nechat v botách přes noc.

I ocet vám může být v případě zapáchajících bot nápomocný. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a vlijte do nádobky s rozprašovačem. Roztok poté nasprejujte na zpocené boty a nechte zaschnout. Tento recept je velmi efektivní, pokud ho aplikujete po každém tréninku.

Zmrazení zapáchajících bot

Možná už jste se setkali i s touto metodou. Vložte boty do plastového sáčku a nechte je přes noc v mrazáku. Bakterie, které způsobují zápach, totiž mrazivé teploty nepřežijí, a až boty opět rozmrazíte, žádné bakterie už v nich nebudou!

Jak se vyhnout zápachu potu na oblečení

I když existuje celá řada tipů, jak se zbavit zápachu potu z oblečení a bot, jednodušší je vždy problému předcházet než ho potom zdlouhavě řešit. Abyste se příště zapáchajícímu oblečení vyhnuli (nebo aby to aspoň nebylo tak hrozné), vyzkoušejte následující tipy:

  • Pravidelně se sprchujte a převlékejte
  • Noste spodní tričko, které absorbuje pot
  • Používejte účinný antiperspirant
  • Perte sportovní oblečení po každém nošení
  • Nechávejte propocené oblečení ihned po svléknutí uschnout
  • Noste ponožky

 

Přečtěte si také: Jak vybrat sportovní oblečení

Zpět do obchodu