Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Kompresní oblečení a výkon: Mýtus, nebo realita?

Pokud chcete dosáhnout maximálního výkonu, musíte cvičení věnovat čas a úsilí. Tomu se nevyhnete. Přesto ale existují vychytávky, které vám mohou cestu za úspěchem alespoň trochu usnadnit. K těm nejjednodušším a zároveň nejoblíbenějším patří kompresní oblečení. Skutečně má ale na váš sportovní výkon takový vliv, nebo je to jen mýtus? 

Co je kompresní oblečení?

Než se hlouběji ponoříme do toho, jaký vliv může anebo nemůže mít kompresní oblečení na váš sportovní výkon, bude potřeba mu dobře porozumět. Kompresní prádlo se totiž od běžného oblečení odlišuje hned v několika aspektech

Tím nejvýraznějším je podíl elastického vlákna. U kompresního prádla je o mnoho vyšší než u jiných typů oblečení, což mu umožňuje těsně obepínat tělo. Díky tomu má optimální termoregulační vlastnosti, odvádí vlhkost z povrchu těla, nebrání pohybu a poskytuje tělu určitou míru komprese (stažení). Materiál navíc bývá tenký, lehký a rychleschnoucí

Kompresní oblečení vs. funkční oblečení

Když je řeč o kompresním oblečení, nelze vynechat ani pojem funkční oblečení. I když se nejedná vyloženě o synonyma, tyto dva typy oblečení toho mají hodně společného. 

Význam kompresního oblečení spočívá právě v kompresi – tedy tlaku vyvíjeném na ty části těla, které oblečení obepíná. Tím podporuje cirkulaci krve a snižuje vibrace svalů. Oproti tomu funkční oblečení je navrženo tak, aby plnilo specifické funkce. Těmi jsou typicky odvod vlhkosti, ochrana proti UV záření, nepromokavost nebo tepelná izolace, podle toho, za jakým účelem oblečení pořizujete. 

Velká část funkčního oblečení poskytuje zároveň i větší či menší míru komprese, zatímco některé kompresní kousky také skvěle odvádějí vlhkost – funkční a kompresní oblečení se tak navzdory odlišným definicím velmi často překrývají.

Typy kompresního oblečení 

Z komprese může při sportu těžit většina našeho těla. Na trhu se proto můžete setkat se spoustou možností a druhů kompresního oblečení:

Právě ponožky a punčochy patří k nejoblíbenějším kouskům, jimiž se často vybavují i sportovci, kteří jinak na kompresní oblečení tolik nedají. Při většině fyzických aktivit, ať už jedeme na kole, běžíme, nebo zvedáme těžké váhy, totiž nejvíce namáháme právě dolní končetiny. Komprese dolních končetin, rozproudění krve a v neposlední řadě zpevnění kotníků může být tím pádem velmi užitečné.  

Jak funguje komprese

Než se blíže podíváme na to, jak přesně působí kompresní oblečení na tělo, vysvětleme si pojem komprese. Komprese označuje mechanický tlak vyvíjený na tělo z vnějšku. Stlačuje se při něm kůže, cévy i svaly, což vede k vizuálnímu vyhlazení pokožky, zúžení cév a zrychlení proudění krve a také stabilizaci svalů a kloubů. A právě díky těmto (zjednodušeně popsaným) účinkům nachází kompresní oblečení mnohá využití. 

Jak kompresní oblečení podporuje výkon

Díky mechanickému tlaku, který vyvíjí na tělo, může mít kompresní oblečení vliv i na váš sportovní výkon. Jako jeho hlavní výhody se uvádějí následující účinky. 

Více kyslíku pro svaly 

Cévy se díky lehkému tlaku zužují. To znamená, že se zvyšuje rychlost, jakou v nich proudí krev. A protože krev zajišťuje mimo jiné transport kyslíku do tkání, toto zrychlení vede k rychlejšímu okysličování svalů, zvyšuje jejich výkonnost a oddaluje únavu. 

Stabilizace svalů 

Svaly během sportu vibrují nebo kmitají, což způsobuje jejich únavu a zvyšuje riziko zranění. Kompresní oblečení je pomocí tlaku stabilizuje, což vede ke snížení svalové únavy. Stejně tak dochází ke zpevnění kloubů a snížení náporu na vazy. 

Rychlejší rekonvalescence

Kompresní oblečení může pomáhat předcházet bolesti svalů po sportovním výkonu. Díky zvýšenému průtoku krve se účinněji odstraňují odpadní produkty metabolismu ze svalů a snižuje se zánět. Dochází tak k rychlejšímu hojení svalové tkáně a rychlejší regeneraci.

Komprese po zranění

Někteří sportovci využívají kompresní vlastnosti oblečení i při zotavování po zranění, jako jsou podvrtnutí, natažení svalů, poranění vazů, záněty šlach, otoky… Kompresní oblečení (často se používají i jen jednoduché návleky) pomáhá stabilizovat poraněnou oblast, zabraňuje jejich nežádoucímu pohybu a může také snižovat otok a zánět.

Přečtěte si také náš článek: Jak předcházet zranění ze sportu?

Další využití kompresního oblečení

Komprese ve spojení s oblečením ale zdaleka není jen otázkou sportu. S kompresním oblečením se běžně setkáte i v dalších odvětvích, z těch nejčastějších jsou to zejména zdravotnictví, móda nebo těhotenské oblečení. 

Kompresní oblečení ve zdravotnictví

Díky tomu, že je kompresní oblečení schopné redukovat otoky a podlitiny, snižovat riziko infekce, zlepšovat krevní i lymfatický oběh, urychlovat proces hojení, minimalizovat riziko keloidních jizev a snižovat bolestivost, si našlo mnoho využití v medicíně. 

Běžně se můžete setkat se zdravotními kompresními punčochami (a samozřejmě i dalšími typy kompresních pomůcek) určených pro zmírnění příznaků křečových žil, otoků, chronické žilní nedostatečnosti a jako prevence vzniku krevních sraženin. Nosí je pacienti s dlouhodobými žilními potížemi, dlouhodobě imobilní pacienti a také lidé při a po operacích.

Kompresní oblečení v módě

S myšlenkou stahování si už nějakou dobu pohrává i módní průmysl. V 19. století se staly trendy korzety, které komprese dosahovaly ne pomocí inovativních materiálů, ale šňůrek. Jak postupoval čas, začalo se ale experimentovat s materiály, jako je elastan, spandex, lycra – a první stahovací prádlo bylo na světě. Dnes už se se stahovacím prádlem, od kraťasů až po kompletní body, můžeme setkat běžně. 

Těhotenské kompresní oblečení

Kompresní oblečení si našlo oblibu i mezi nastávajícími maminkami, které v důsledku fyzických a hormonálních změn v těle trápí změny v cirkulaci krve, otoky a s tím související diskomfort. Kompresní oblečení, obzvlášť v podobě těhotenských legín, umí ženám od těchto potíží alespoň částečně ulevit. Některé modely kompresního prádla pro těhotné navíc poskytují podporu břicha a dolní části zad, čímž snižují zátěž svalů a pánevního dna.

Je vliv kompresního oblečení na výkon mýtus?

Teď ale k tomu hlavnímu: může kompresní oblečení skutečně ovlivnit váš sportovní výkon? Zatímco někteří sportovci na něj nedají dopustit, jiní považují vliv komprese na výkon za mýtus. 

Přečtěte si také náš článek: Jak pečovat o sportovní oblečení?

Překvapivé výsledky studií

Ani odborné studie prováděné ve spolupráci s vrcholovými sportovci dosud neposkytly jednoznačný verdikt. Naznačují ale, že v některých sportech mohou určitou roli přece jen sehrávat. A to nejen díky rychlejší cirkulaci krve a rychlejšímu zahřívání svalů, ale mimo jiné také díky obyčejnému placebo efektu. 

Kompresní oblečení, které těsně přiléhá k tělu, totiž pomáhá s celkovou propriocepcí (vnímáním těla v prostoru). To následně může vést větší sebejistotě sportovce, přesnější koordinaci, hbitosti a lepšímu výkonu. 

Co kromě kompresního oblečení může podpořit výkon

Komprese má při sportu nezanedbatelné pozitivní dopady. I tak je ale potřeba myslet na to, že ani to nejlepší kompresní oblečení váš výkon samo o sobě nikam posunout nedokáže – s tím si budete muset poradit především vy sami. Máme pro vás ale samozřejmě i pár tipů, které vám společně s kompresním oblečením mohou k lepším výkonům pomoci:

  • Pravidelný pohyb, který podporuje cirkulaci krve dlouhodobě
  • Zahřátí a rozcvička před výkonem
  • Protažení po cvičení
  • Kombinace silového a kardio tréninku
  • Správná technika cvičení
  • Zdravá výživa a dostatek hydratace
  • Kvalitní oblečení a boty
Zpět do obchodu