Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak vybrat ideální běžecké boty: Kompletní průvodce pro začátečníky

Běh může být opravdu skvělý, příjemný a pohodlný sport. A navíc ani nemusí vést ke zraněním a poškození kloubů. Jen k tomu budete potřebovat správně vybranou běžeckou obuv – a zdaleka ne každý běžec ví, jak ji najít. V tomto průvodci se dozvíte, jaké typy běžeckých bot existují, podle čeho je vybírat a jakých chyb se vyvarovat. 

Běžecké boty podle typu terénu

Než se pustíte do výběru těch správných bot, které přesně sednou vaší noze, promyslete, kde v nich plánujete běhat. Výrazně totiž záleží na tom, jaký terén při vašich bězích převažuje. Je to spíše zpevněný povrch, jako jsou silnice, chodníky a cyklostezky, nebo vás více baví nevyzpytatelné lesní cesty a neupravené stezky?

Boty pro silniční běh

Pokud nejraději běháte po zpevněných cestách, pak vybírejte mezi botami pro silniční běh. Navzdory jejich pojmenování se ale nemusí jednat pouze o silnice, do zpevněných povrchů se počítají také chodníky, asfaltové cyklostezky, atletické ovály nebo běžecké pásy. Zkrátka jakýkoliv tvrdý povrch. 

Boty navržené pro tento typ běhu poskytují zvýšenou míru tlumení a stabilizace nohy, aby pro vás a vaše klouby nebyly dopady na tvrdý povrch příliš náročné. Mívají hladší podrážky, které jsou na rovném, předvídatelném povrchu ideální – ale v terénu byste s nimi už tak dobře neobstáli.

Boty na trailový běh

Druhým typem jsou boty pro běh v terénu, kde vás čekají nerovnosti, bláto, kořeny a různé další překážky. Aby chránily chodidlo před kamínky a ostrými předměty, mají obvykle pevnější podrážku

Na první pohled je ale poznáte podle výraznějšího vzorku podrážky. Může být opatřen různě tvarovanými výstupky a gripy, aby byl na boty spoleh i v nerovném, často kluzkém terénu. Boty na trailový běh bývají často těžší než ty silniční

Běžecké boty podle míry tlumení

Když dojde na výběr podle odpružení, je rozhodnutí čistě ve vašich rukách (nebo spíše nohách). Každý běžec totiž preferuje trochu jinou míru pohodlí – zatímco někteří mají raději měkoučký došlap, jiní chtějí při každém kroku cítit odezvu terénu. 

Při výběru se zaměřte na to, jak vysoká a pevná je vrstva polstrování. Tato vrstva v mezipodešvi, která pomáhá tlumit nárazy při dopadu nohy na zem, bývá obvykle vyrobena z EVA nebo polyuretanové pěny.

Maximální odpružení

Pokud si při běhu chcete užívat maximální pohodlí, můžete zvolit běžecké boty s co největším odpružením. Boty se silnou vrstvou polstrování v mezipodešvi oceníte například při běhu na dlouhé vzdálenosti nebo vícedenních závodech. Měkké polstrování ale samozřejmě není pro každého. Mnohým běžcům nevyhovuje, když nemají vůbec žádný kontakt s terénem.

Střední odpružení

Pokud běháte spíše delší trati, a navíc na tvrdém povrchu, ale maximální odpružení vám nevyhovuje, vyzkoušejte střední míru odpružení. Dostatečně změkčí vliv dopadu na vaše klouby a chodidlo, ale dovolí vám užít si alespoň trochu odezvy terénu.

Minimální odpružení

Běžci, kteří chtějí cítit propojení s terénem a užít si co nejpřirozenější došlap, často preferují boty s minimálním polstrováním. Minimalistická obuv sice může poskytovat menší ochranu proti nárazům, ale podporuje přirozenější pohyb nohy a může být dobrou volbou pro běžce zaměřené na zlepšení techniky.

Barefoot boty

Méně častou, ale přesto čím dál oblíbenější volbou i mezi běžci jsou barefoot boty. Ty obvykle nemají prakticky žádnou vrstvu polstrování a mají tzv. nulový drop – to znamená, že mezi patou a špičkou není výškově žádný rozdíl. Barefoot boty poskytují při běhu co nejpřirozenější pocit, který připomíná běh naboso. 

Co je to drop

Zmínili jsme, že barefoot boty mívají nulový drop. To ale ještě neznamená, že nulový drop a barefoot jsou totéž. Naopak, i maximálně odpružené boty mohou mít nulový drop. 

Drop boty vyjadřuje rozdíl v odpružení mezi patou a špičkou boty a ovlivňuje především způsob, jakým noha dopadá na zem. Klasické běžecké boty mívají drop okolo 10 mm. Na patě mají silnou vrstvu odpružení a podporují takový došlap, při kterém se dopadá nejprve na patu. Nižší drop naopak navádí k dopadání na střední část chodidla, což může být pro chodidlo méně náročné. Zároveň u nulového dropu ale mnohem více pracuje Achillova šlacha. 

Běžecké boty podle typu došlapu

Dostáváme se k té části výběru, která vyžaduje dobrou znalost vašeho vlastního chodidla. Pokud chcete zvolit skutečně ideální běžecké boty, je potřeba vědět, jak vaše noha dopadá na zem – tedy jaký je typ její pronace. Pronace je způsob, jakým se noha při došlapu stáčí a poté se pohybuje vpřed. 

Typ pronace hraje při výběru správných běžeckých bot důležitou roli. Může vám pomoci předcházet zraněním, nepohodlí a například vzniku puchýřů

K tomu, abyste zjistili, jakým způsobem se vaše noha při došlapu vytáčí, vám postačí pár obnošených běžeckých bot. Podívejte se, v jakých místech jsou vaše staré boty nejvíce opotřebované, a podle toho určete typ vaší pronace. 

Neutrální došlap

Neutrální pronace je přirozené stáčení chodidla dovnitř během běžeckého kroku. Noha se stáčí v přiměřené míře, což dokazuje opotřebení boty v přední části chodidla a části paty. Boty pro běžce s neutrální pronací nohy nabízejí rovnováhu mezi flexibilitou a podporou, aniž by pohyb nohy nějak výrazně korigovaly. 

Nadměrná pronace

Pokud má chodidlo tendenci stáčet se při došlapu dovnitř příliš, pravděpodobně se potýkáte s nadměrnou pronací. Tento způsob došlapu zvyšuje riziko zranění a s nesprávnou obuví je běh také nepohodlný. Opotřebení bot se vyskytuje podél vnitřního okraje. S tímto problémem mohou pomoci tzv. pronační boty s vyšší mírou podpory a tlumení, případně i minimalistické boty, které chodidlu dopřejí příjemně přirozený došlap. 

Supinace

Supinace je opakem nadměrné pronace. Chodilo při ní při došlapu vybočuje směrem ven, což dokazuje opotřebení bot podél vnějšího okraje. Tento způsob došlapu se také označuje jako „nohy do O“ a často se s ním potýkají fotbalisté. Může vést ke zvýšené zátěži kotníku a vnější strany chodidla. Při supinaci jsou nejlepší neutrální boty a nemusíte se bát ani barefoot bot. 

Správná velikost běžeckých bot

Výběr běžeckých bot podle velikosti vašeho chodidla se může zdát jako samozřejmost, ale spousta běžců dělá právě v tomto kroku největší chyby. I ten nejmenší detail totiž může ovlivnit váš zážitek z běhání – a tím pádem i vaše sportovní výkony. 

Při hledání té správné běžecké obuvi nejde jen o délku chodidla, ale také o jeho šířku. Pokud máte spíše širší chodidlo, hledejte mezi botami, které respektují váš tvar nohy. A co se týče délky, nesázejte automaticky na svou obvyklou velikost a raději si boty vyzkoušejte. 

Máme pro vás pár tipů, na co si při zkoušení běžeckých bot dávat pozor:

  • Boty skutečně vyzkoušejte. Pokud je to jen trochu možné, zajděte si před nákupem běžecké boty skutečně vyzkoušet. A objednáváte-li online, ověřte si, že je můžete snadno vrátit, pokud vám nesednou.
  • Zkoušejte obě boty. Většina lidí má jednu nohu o něco větší než druhou, a to klidně i o půl čísla! Vždy proto vyzkoušejte obě boty a ujistěte se, že vám na obou nohách dobře padnou.
  • Zkoušejte boty večer. Nohy v průběhu dne trochu otékají a na konci dne jsou největší. Boty, které byste si vyzkoušeli při ranních nákupech, by vám tak nemusely při večerním běhu padnout.
  • Nechte místo na palec. V přední části boty by mělo zbýt zhruba místo na šířku palce. Prsty by měly mít dost místa na to, abyste jimi mohli hýbat. Šířka by měla být těsnější, ale přece jen by vám po stranách měl zbývat nějaký prostor k pohybu. 
  • Zkoušejte boty s ponožkami a vložkami. Na zkoušení běžeckých bot vyrazte v ponožkách, ve kterých běháte, a vezměte si s sebou všechny další doplňky, které by se měly do boty vejít – například vložky nebo ortézy.
  • Boty musí být pohodlné. A to okamžitě. Běžecké boty by typicky neměly vyžadovat nijak dlouhou fázi prošlapávání. 

Na výběru bot sice při běhání záleží nejvíce, ale i běžecké oblečení je pro vaše pohodlí a výkon důležité. Přečtěte si také náš další článek: Jak vybrat sportovní oblečení

Nejčastější chyby při výběru bot

Mozoly, puchýře, otlaky, bolesti a zničené klouby – tomu všemu se alespoň částečně předejít, pokud si na běh vyberete ty pravé boty. Spousta běžců ale při výběru obuvi dělá stále stejné chyby. Tohle jsou ty nejčastější:

Nákup podle vzhledu 

Sportovní oblečení a obuv sice mohou vypadat stylově, ale při výběru by to zkrátka nemělo hrát roli. Když nakupujete běžecké boty, snažte se soustředit pouze na jejich funkčnost, nikoliv vzhled.

Příliš malé boty 

V běžeckých botách byste si při obutí měli připadat trochu jinak než v těch na každodenní nošení. Častěji s tím mají problém ženy, které mnohdy kupují spíše menší boty, ať už kvůli typu obuvi, která neodpouští žádný volný prostor, nebo kvůli lepšímu pocitu z menší velikosti.

Odhadování velikosti 

40 u Nike není totéž co 40 u Adidas. Každý výrobce má vlastní tabulku číslování, která se může i poměrně výrazně lišit od ostatních. Vždy si proto tabulku prohlédněte a vybírejte podle uvedených rozměrů, ne číslování. A stejně nakonec boty důkladně vyzkoušejte. Velikost chodidla se může s časem měnit, i když si myslíte, že už vám nohy nerostou.

Přečtěte si také článek: Jak se zbavit zápachu potu ze sportovního oblečení a bot

Vyhněte se nejčastějším chybám, poznejte svůj typ došlapu, vyberte tu správnou obuv a vyrazte si zaběhat! V pohodlných botách, které vám dokonale padnou, to opravdu stojí za to.

Zpět do obchodu