Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak se starat o klubové sportovní oblečení

Péče o sportovní oblečení není jednoduchá. A co teprve o klubové oblečení, ve kterém hráči reprezentují váš tým! Ať se o jeho praní stará klub, nebo každý člen sám za sebe, máme pro vás pár tipů, jak péči o klubové oblečení zjednodušit a zefektivnit.

Výběr materiálu klubového oblečení

Vše začíná u materiálu sportovního oblečení, který zvolíte. Funkční oblečení totiž může být na péči poměrně náročné. To ale neznamená, že byste se měli vzdát kvalitních materiálů s vynikajícími vlastnostmi a pokročilými technologiemi, jen aby se vám oblečení snáze pralo! Naopak – funkčnost, pohodlí a podpora maximálního výkonu patří při výběru vždy na první místo. 

Jen je dobré počítat s tím, že aby si oblečení kýžené vlastnosti dlouhodobě udrželo, bude vyžadovat specifickou péči. A tak už při nákupu věnujte pozornost tomu, jaké materiály volíte a jak se právě o ně správně starat.

Přečtěte si také: Jak vybrat sportovní oblečení

Jak na praní klubového oblečení

Stejně jako každé sportovní oblečení i to klubové je potřeba pravidelně prát. Vzhledem k jeho množství to ovšem není vždy tak snadné jako s běžným sportovním oblečením. Proto jsme připravili klubového průvodce, ve kterém se dozvíte, jak k praní oblečení přistupovat.

Hromadné praní dresů

První možností, jak přistoupit k praní klubového oblečení, je hromadně. To znamená, že se po každém zápasu všechno klubové oblečení od všech hráčů shromáždí a vypere najednou

V takových případech je péčí pověřen některý ze zaměstnanců klubu, který se o oblečení stará od A až do Z. Po zápase nebo tréninku oblečení shromáždí, vypere a vysuší. Některé kluby mohou mít k dispozici vlastní pračku, případně sušičku, ale častější variantou bývá praní ve veřejných prádelnách. Zaměstnanec klubu se poté postará o zkompletování vypraných souprav a zajistí, že budou pro hráče připravené před dalším zápasem.

Jaké jsou výhody hromadného praní klubového oblečení?

✅ Je zajištěno, že se oblečení pere pravidelně

✅ Zaměstnanec klubu ví, jak prát oblečení tak, aby se nepoškodilo

✅ Hráči nemají příležitost zapomenout klubové oblečení na zápas

✅ Hromadné praní působí profesionálně

Každý člen si pere sám

Druhou variantou, která u menších klubů mnohem častější, je, že si každý člen pere klubové oblečení samostatně, respektive praní dresů zajišťují rodiče hráčů. V takovém případě klub spoléhá na to, že členové oblečení zodpovědně vyperou po každém zápase a přinesou na ten další.

Jaké jsou výhody individuálního praní klubového oblečení?

✅ Praní nestojí klub peníze

✅ Podporuje samostatnost a zodpovědnost hráčů

✅ Členové mohou použít prací prostředek, který jim vyhovuje a nezpůsobuje podráždění

✅ Případné skvrny a poškození je možné objevit a napravit rychleji

Jak pečovat o klubové oblečení

Ať se rozhodnete pro hromadné, nebo individuální praní klubového oblečení, počítejte s tím, že potřebuje speciální péči. Jen tak dokážete zajistit, že jeho funkční vlastnosti vydrží co nejdéle a že nebudete muset několikrát za sezónu kupovat nové.

Péče o klubové oblečení po zápase nebo tréninku

O sportovní oblečení je nutné začít pečovat hned ve chvíli, kdy ho hráč svlékne. Po náročném tréninku nebo zápase, při kterém se sportovec zapotí, se totiž na oblečení velmi rychle množí bakterie z kůže. Ty rozkládají pot a způsobují nepříjemný zápach. A ve vlhkém, propoceném oblečení se jim daří skutečně skvěle.

Klubové oblečení proto doporučujeme prát co nejdříve – alespoň na to nezapomenete! Je ale jasné, že ne vždy máte po ruce koš plný špinavého prádla, a prát jeden dres samostatně samozřejmě nemá smysl. Proto oblečení po zápase alespoň rozložte a vyvětrejte, aby mělo možnost uschnout. Tím nejhorším, co můžete udělat, je nechat propocené oblečení celý víkend zmuchlané ve sportovní tašce.

Praní klubového oblečení

Čím dříve klubové oblečení vyperete, tím lépe. Pokud ho ale po svléknutí necháte důkladně vyschnout, nemusíte na praní tolik spěchat. K praní sportovního oblečení by vám měl stačit běžný prací prostředek, ale pokud se potýkáte s extra silným zápachem, můžete sáhnout po přípravku určeném pro sportovní oblečení

Pracího prášku použijte pouze přiměřené množství – i když vás může lákat použít větší množství a “pořádně” klubové oblečení vyčistit, při nadměrném množství prostředku je efekt paradoxně spíše opačný. Úplně se vyhněte aviváži a změkčovadlům.

Aby se oblečení dobře vypralo, perte pouze částečně naplněnou pračku. Pokud by byla plná až po okraj, prací prostředek by se z oblečení hůře vymýval. 

Jak nejlépe vyprat klubové oblečení, záleží ve velké míře na tom, z jakého materiálu je vyrobeno. Tady jsou pokyny pro nejčastější materiály sportovního oblečení:

  • Syntetické materiály (polyester, polyamid, polypropylen, elastan) – Ideální je praní na teplotu 30 °C a nízké otáčky (nejlépe 600, maximálně 800). Hodně páchnoucí nebo špinavé oblečení můžete prát na 40 °C
  • Bavlna – Bavlna je při praní poměrně odolná. Můžete ji prát i na 60 °C. Ve sportovním oblečení ji ovšem často najdete s příměsemi syntetických materiálů a v takovém případě teplotu snižte na 40 °C.
  • Merino vlna – Vlákna merino vlny se při praní v pračce začnou lámat. Ideální je proto praní v ruce. Při praní v pračce by teplota neměla přesáhnout 30 °C a ždímání 600 otáček.
  • Bambus – Bambus toho zvládne jen o něco více než merino vlna. Perte ho na 30–40 °C a ždímejte maximálně na 800 otáček.
  • Peří – Při praní péřové bundy nastavte teplotu na maximálně 40 °C a úplně vypněte ždímání. 

Sušení klubového oblečení

Po vyprání klubového oblečení se vyhněte sušičce. Sportovní oblečení je mnohem lepší sušit na vzduchu. Pokud vás trápí přetrvávající zápach, nechte sportovní oblečení sušit venku na čerstvém vzduchu, který mu dodá svěží vůni.

Trápí vás klubové oblečení zapáchající potem? Přečtěte si také náš článek: Jak se zbavit zápachu z potu

Tipy pro individuální péči o klubové oblečení

Většina menších klubů nechává péči o klubové oblečení na jednotlivých členech. Je to jednodušší varianta, která šetří klubu čas i náklady. Vždy je při ní ale vyšší riziko, že se může něco zvrtnout. Pokud se tedy ve vašem klubu každý stará o své oblečení sám, máme pro vás pár tipů:

  • Připravte pro členy podrobné pokyny. Je jedno, jestli je rozešlete e-mailem, nebo necháte natisknout brožurky, ale v každém případě se vyplatí dát členům k dispozici přesné pokyny k péči o jejich klubové oblečení. Můžete k tomu využít třeba náš návod.
  • Přimějte členy prát oblečení po každém zápase. Nejen, že voňavé dresy lépe reprezentují tým, ale množení bakterií sportovnímu oblečení vůbec neprospívá.
  • Mějte připravenou náhradu. Při individuálním praní se může stát, že si některý z hráčů zapomene přinést dres na zápas. Vždy je proto dobré být na tuto variantu připraveni – některé týmy mají k dispozici několik nepoužívaných čísel, která mohou hráči v tomto případě obléknout.
  • Vytvořte si yourclub. Využijte možnost vytvořit si vlastní e-shop, ve kterém vaši členové mohou samostatně nakupovat vše, co potřebují. Na začátku pro ně v e-shopu připravíte balíčky, takže budete přesně vědět, jaké klubové oblečení mají, a budete jim moci dát specifické pokyny k péči. A pokud klubové oblečení poškodí nebo ztratí, budou si moci jednoduše sami objednat nové.

Co s poškozeným klubovým oblečením

Je jasné, že v roztrhaných dresech nebudou hráči působit zrovna profesionálně. Věnujte proto pozornost i případným poškozením klubové oblečení a jeho opravám. Pokud se o oblečení staráte hromadně, nezapomínejte ho při každém praní překontrolovat a ujistit se, že se nikde nepáře, netrhá a nejsou na něm neodstranitelné skvrny, a případná poškození včas řešte. 

V případě, že se členové o své klubové oblečení starají sami, připomeňte jim, aby ho pravidelně kontrolovali, a dejte jim jasné pokyny k tomu, jak případný problém řešit – jak velká poškození mají ještě spravovat, případně jak, a kdy už je lepší pořízení nového dresu. 

A pokud se chcete řešení poškozeného klubového oblečení vyhnout, vybírejte kvalitní kousky, které jsou k němu méně náchylné. Vybavte se třeba sportovním oblečením od značky Macron, u které se můžete na nekompromisní kvalitu spolehnout.

Zpět do obchodu