Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Jak vybrat správné sportovní oblečení pro klub

Vybíráte sportovní oblečení pro svůj klub? Pak by vám mohl přijít vhod náš stručný průvodce. Dozvíte se v něm, co je při výběru klubového oblečení nejdůležitější, na co nezapomenout i jak vybrat toho pravého dodavatele.

Materiál

Při výběru sportovního oblečení pro váš klub začněte u materiálu. Ten při sportu rozhoduje o komfortu, funkčnosti, odolnosti a může snadno ovlivnit i celkový výkon. V pohodlných dresech, které dobře odvádějí pot a jsou na těle příjemné, se hráči mohou plně soustředit na hru, zatímco nepoddajné materiály, které špatně schnou, jsou naopak překážkou. 

Syntetické klubové oblečení

Většina klubů volí sportovní oblečení vyrobené ze syntetických materiálů. Ty totiž obvykle přinášejí řadu technologií a vylepšených vlastností, které podporují jejich funkčnost. Může se jednat o vynikající odvod potu, prodyšnost, v některých případech dokonce voděodolnost. Které materiály si pro své klubové oblečení zvolíte, záleží především na konkrétních požadavcích vašeho sportu.

Nejčastěji se setkáte s oblečením z polyesteru, nylonu, elastanu a samozřejmě jejich směsí, které přinášejí to nejlepší od každého z nich. Elastan vyniká zejména pružností a bývá oblíbenou volbou u oblečení pro sporty, které vyžadují přiléhavý střih, jako je cyklistika nebo gymnastika. Polyester a nylon jsou naopak lepší při odvádění potu, hodně vydrží a rychle schnou. Jsou proto oblíbené pro sporty, při nichž je důležitý komfort po delší dobu, jako je fotbal, basketbal, ragby a podobně.

Přírodní klubové oblečení

Druhou variantou může být klubové oblečení z přírodních materiálů. Nejčastěji se jedná o merino vlnu, bavlnu nebo bambus. První jmenovaná, merino vlna, se při výrobě sportovního oblečení používá poměrně často pro její vynikající prodyšnost, odvod potu a regulaci teploty. To se ovšem projevuje i na ceně takového oblečení. Levnějším materiálem může být bavlna, která je sice pohodlná na běžné nošení, ale při výkonnostních sportech pokulhává v odvodu potu a rychlosti schnutí.

Oblíbenou variantou je kombinace přírodních a syntetických materiálů, která snoubí to nejlepší z obou. 

Přečtěte si také náš článek: Jak vybrat sportovní oblečení

Střih

Hned po volbě materiálu se zaměřte na střih sportovního oblečení. V tomto případě ale nebude volba tak úplně jen na vás. Každý sport má totiž specifické potřeby a oblečení určené pro daný sport jim právě střihem vychází vstříc. Doporučujeme proto řídit se tím, jaký střih oblečení je ve vašem sportu zvykem.

  • Přiléhavý střih – Pro vysoce intenzivní sporty, u kterých záleží na přesnosti a rychlosti, se obvykle volí těsnější střihy, které nijak neomezují proudění větru (například při běhu a cyklistice) a nepřekáží sportovci (například při gymnastice). 
  • Volný střih – Pro sporty, u nichž trvají zápasy delší dobu a kromě rychlosti jde hlavně o prodyšnost, teplotní komfort a volnost pohybu, je lepší volnější střih. I mezi volnějšími střihy jsou ale znatelné rozdíly – například fotbalový dres je stále o něco přiléhavější než ten basketbalový.

Velikost

Při výběru sportovního oblečení věnujte dost pozornosti i velikostem. Pokud objednáváte hromadně, ujistěte se, že zvolíte pro každého hráče skutečně odpovídající velikost. Snazším způsobem může být klubový systém, ve kterém si členové objednávají sami

V takovém případě ale členům poskytněte podrobnou tabulku velikostí, případně je nechte vyzkoušet si vzorové velikosti před objednáním. Každá značka totiž čísluje trochu jinak a nevhodně zvolená velikost může být pro hráče velice nepříjemnou záležitostí. 

Barva a design

Materiál a střih máte vybrané, a tak můžete přejít k tomu nejdůležitějšímu: jak bude vaše klubové oblečení vypadat? Vyberete si už hotové kousky, nebo si necháte navrhnout vlastní? Podle nás je klubové oblečení s vlastním designem skvělou volbou, která s sebou nese hned několik výhod:

  • Jednotný styl dresů, který navíc přispívá k rovnocennosti mezi hráči
  • Spousta možností personalizace
  • Tým působí profesionálně
  • Vlastní klubové oblečení posiluje týmovou identitu
  • Fanoušci se naučí váš klub rozpoznávat na první pohled

Přečtěte si také náš článek: Jaké jsou výhody vlastního klubového oblečení 

Barva klubového oblečení

Tím, čeho si vaši fanoušci a diváci všimnou jako prvního, je barva vašeho klubového oblečení. Je proto potřeba ji pořádně promyslet. V ideálním případě by měla odrážet vaši týmovou identitu, nejlepší je tedy zvolit klubové barvy. 

Většina klubů má jednu hlavní barvu, kterou doplňuje jedna až dvě sekundární barvy. Na dresech se pak různě kombinují, aby společně vytvořily reprezentativní vzhled pro domácí i venkovní sadu. Můžete se setkat s dvoubarevnými, například pruhovanými dresy, ale také s jednobarevnými, které využívají sekundární barvu například pro číslo a jméno hráče. 

Klubové barvy si ale pořádně promyslete. V první řadě by se mělo jednat o kombinace, které společně vypadají dobře a zároveň kontrastují – aby pak bylo možné je na dresech dobře rozeznat. Myslete i na to, aby barvy byly dostatečně výrazné. To hráčům umožní mít na hřišti dobrý přehled o svých spoluhráčích.

Logo klubu

Zásadní součástí vašeho klubového oblečení by mělo být logo. I proto se vyplatí nechat si navrhnout vlastní dresy, do kterých můžete logo klubu vkusně zakomponovat. Logo je ten nejlepší způsob, jak své klubové oblečení jednoznačně odlišit od ostatních. 

A pokud váš klub logo ještě nemá, je načase ho vytvořit. Ideálně ještě předtím, než si pořídíte klubové oblečení, abyste s ním při navrhování dresů mohli rovnou pracovat. Logo klubu by mělo být jednoduché, mělo by pracovat s klubovými barvami a vyjadřovat hodnoty a tradice vašeho klubu

Chcete se dozvědět více o tom, jak navrhnout klubové logo a vytvořit jednotný styl pro váš klub? Přečtěte si také náš článek: Jak vytvořit jednotný klubový styl

Personalizace

Do designu oblečení spadá také personalizace. Při navrhování vzhledu myslete na umístění čísla a nejlépe také jména hráče, aby měl každý skutečně své oblečení. Nejen, že vlastní číslo a jméno na dresu posiluje vztah hráče ke klubu, také zvyšuje pravděpodobnost, že se o své klubové oblečení bude dobře starat

Personalizace navíc nemusí končit jen u dresů na zápasy – jednotlivým hráčům můžete potisknout také jejich tréninkové soupravy, sportovní tašky nebo láhve na pití

Doplňky a merch

Když už klubové oblečení objednáváte, zvažte rovnou pořízení doplňků nebo dokonce merche pro fanoušky. Oblečení pro fanoušky je skvělý způsob, jak mohou diváci vyjádřit přízeň vašemu klubu a pozvednout týmového ducha během zápasů. A když si kromě zápasových dresů pořídíte i pár drobností v barvách vašeho týmu nebo ještě lépe přímo s logem i pro hráče, může tím vaše týmová identita jen získat. 

Co všechno si můžete pořídit?

  • Čepice
  • Šály
  • Bundy
  • Mikiny
  • Batohy a tašky
  • Láhve na pití
  • Ručníky
  • Fanouškovské dresy

Dodavatel

Kromě sportovního oblečení samotného záleží také na tom, kterého dodavatele pro svůj klub zvolíte. Od toho se odvíjí, jaké možnosti personalizace budete mít, jak rychle se k vám objednané oblečení dostane nebo jak snadné bude vybavit nově příchozího hráče v průběhu sezóny. Při výběru dodavatele klubového oblečení se zaměřte na následující otázky:

Design oblečení 

Nabízí dodavatel možnost přizpůsobit design klubového oblečení vašim klubovým barvám, přidat logo a podobně?

Pomůže vám s grafickým návrhem vašeho klubového oblečení, nebo ho nechá zcela na vás? 

Kvalita oblečení

S jakou značkou oblečení dodavatel pracuje?

Máte možnost vyzkoušet si oblečení a osahat si materiály, než oblečení objednáte?

Dodání

Jak rychle dokáže dodavatel realizovat vaši objednávku?

Jak dlouho trvá dodání průběžných objednávek?

Je nutné vždy objednávat hromadně, nebo si mohou členové nakupovat sami?

Jak rychle dokáže dodavatel vybavit nově příchozího hráče?

 

Hledáte spolehlivého dodavatele sportovního oblečení pro váš klub? Ozvěte se nám!

Zpět do obchodu