Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Tréninkové soupravy na fotbal

Tréninkové soupravy hrají ve fotbale zvláštní roli. Na rozdíl od zápasových dresů se jim nedostává tolik pozornosti, ale nároky jsou na ně kladeny minimálně stejně velké. Musí být funkční a umožnit hráčům maximum pohybu, měly by být prodyšné a zároveň by hráče měly zahřát i při pomalejších zimních trénincích. A v ideálním případě by se i ony měly pyšnit klubovým designem, aby hráči reprezentovali svůj tým, i když před nimi zrovna nestojí soupeř. 

Historie tréninkového oblečení

Tréninkové oblečení si od svých počátků až k dnešní podobě prošlo bouřlivou cestu. Dá se říci, že jeho historie sahá do druhé poloviny 19. století, kdy začal rekreační sport (který do té doby tvořila pouze jízda na koni a hon) zažívat první velký boom. Na kvalitu a funkčnost oblečení se tehdy ale ještě příliš nedbalo – ženy sportovaly výhradně v sukních a i fotbalisté hráli v kloboucích, které jim pomáhaly rozeznat od sebe družstva. 

Až kolem poloviny 20. století se začalo vážněji přemýšlet nad tím, zda by sportovcům nepomohlo, kdyby jejich oblečení bylo pohodlnější, a začaly se objevovat kvalitnější, nově už syntetické materiály. Velký pokrok přinesla ve světě 70. a 80. léta, kdy se značky začaly zamýšlet nad odvodem potu a zlepšením prodyšnosti sportovního oblečení. A od té doby se vývoj jednoduše nezastavil – od kvalitních materiálů až po pokročilé technologie a do detailu propracované designy, kterými se budeme zabývat v dnešním článku. 

Výběr správné tréninkové soupravy

Výběr tréninkových souprav pro váš klub si zaslouží spoustu pozornosti. Říká se sice „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“, ale tréninkové oblečení by nemělo být tím důvodem, proč bude na cvičišti těžko. Naopak, když vyberete kvalitní materiály, dokonalý střih a funkční design, může tréninková souprava výrazně přispět k lepším, efektivnějším tréninkům.

Materiál

Materiál, ze kterého je tréninková souprava vyrobena, je extrémně důležitý. Na první vyzkoušení by měl být pohodlný a příjemný na nošení. Věnujte pozornost také tomu, zda je dostatečně prodyšný. Jakmile se hráči při tréninku zapotí, je potřeba, aby jejich oblečení efektivně větralo a pomáhalo odvádět vlhkost od těla.

Většina fotbalových tréninkových souprav je vyrobena z polyesteru nebo polyesterových směsí. Vynikají tím, že jsou lehké, odolné a mají vynikající vlastnosti pro odvod vlhkosti. Od věci nejsou ani soupravy, které obsahují prvky ze síťoviny, například na zádech nebo v podpaží, kde se hráči nejvíce potí. Ty pomáhají zajišťovat lepší ventilaci a hodí se zejména pro letní tréninky. 

V zimě naopak myslete na to, aby hráčům při tréninku nebyla zima. Přidejte tedy teplejší vrstvu v podobě tréninkové mikiny nebo bundy, případně hráče vybavte funkčním termoizolačním prádlem.

Vezměte v potaz i to, jak odolný je vybraný materiál. Měl by zvládnout vysokou zátěž v podobě pravidelných tréninků, a to alespoň po celou sezónu. Je potřeba samozřejmě počítat s tím, že se tréninkové soupravy budou často prát, a vybrat materiál, který časté praní nejen ustojí, ale také nevyžaduje příliš speciální péče.

Velikost a střih

Ani se střihem to není jen tak. Máte na výběr z mnoha variant, přičemž každému vyhovuje něco trochu jiného. 

  • Klasický střih je typicky volnější, podobně jako fotbalové dresy, a poskytuje hráčům především pohodlí. Není ani příliš volný, ani příliš těsný, a tak umožňuje různý rozsah pohybu.
  • Přiléhavý střih může být pro někoho méně pohodlný, na druhou stranu pomáhá zlepšovat aerodynamiku a může být vhodný pro tréninky, při kterých záleží na rychlosti. 
  • Kompresní tréninkové oblečení přiléhá přímo na tělo a vytváří na něj mírný tlak. Tím mimo jiné podporuje cirkulaci krve, což může hráče podpořit v jejich výkonu a urychlit následnou regeneraci svalů. 

Jak správně měřit

Výběr správné velikosti pro každého hráče je samozřejmě zásadní pro jejich pohodlí. Protože má každá značka trochu jiné číslování a nemusí odpovídat tomu, na co jste zvyklí, vybírejte podle rozměrů, ne podle označení.

Pro výběr budete od každého hráče potřebovat následující rozměry:

  • Hrudník – Měřte kolem nejširší části hrudníku, v podpaží a přes lopatky. Metr přikládejte rovně a těsně, ale netlačte.
  • Pas – Měřte kolem přirozeného pasu, obvykle v nejužší části trupu.
  • Boky – Měřte kolem nejširší části boků, obvykle kolem kyčelních kostí a hýždí.
  • Vnitřní délka nohavice – Pro kalhoty změřte také vnitřní šev od rozkroku podél vnitřního stehna k patě.

Funkčnost

Výrobci tréninkových souprav obvykle alespoň do určité míry kladou důraz na jejich funkčnost. Využijte toho a hledejte soupravu, která bude vyhovovat vašim požadavkům. 

Můžete najít tréninkové soupravy, které jsou opatřené voděodolnou povrchovou úpravou pro trénink i v dešti, zvýšenou odolností proti větru, nastavitelnými prvky, zesílenými švy nebo technologiemi pro efektivnější odvod vlhkosti od těla. 

Nejlepší značky tréninkových souprav

Každá značka, která fotbalové tréninkové soupravy vyrábí, má co nabídnout. Mezi těmi většími dnes není výrobce, který by se nesoustředil na vyváženou kombinaci pohodlí, funkčnosti a jedinečného designu, kterou dnes fotbalisté vyžadují. Co se ale týče evropského fotbalu, trhu vládnou čtyři největší lídři – Nike, Adidas, Puma a Macron. 

Tréninkové soupravy Nike

Nike u fotbalového oblečení sází na lehké materiály, strategicky umístěné ventilační zóny a svou vlastní technologii Dri-FIT, která zajišťuje vynikající odvod vlhkosti od těla. Všechny tyto prvky najdete například u jejích nejoblíbenějších řad fotbalového oblečení Strike a Academy.

Tréninkové soupravy Adidas

Další přední fotbalovou značkou je Adidas. Fotbalové oblečení Adidas poznáte nejen podle ikonických tří pruhů, ale také podle technologií AEROREADY pro kontrolu vlhkosti a Climalite pro zajištění prodyšnosti. K nejznámějším řadám fotbalového oblečení, včetně toho tréninkového, patří Tiro a Condivo. 

Tréninkové soupravy Puma

Puma, která typicky kombinuje funkčnost s výraznými, stylovými designy, využívá u svého oblečení svou vlastní technologii dryCELL, která zajišťuje odvod vlhkosti, a lehké a prodyšné materiály. Kombinuje je s dynamicky navrženými střihy, které hráčům poskytují maximum prostoru pro pohyb. Toho si můžete všimnout u nejznámějších řad fotbalového vybavení, TeamCUP a IndividualRise. 

Tréninkové soupravy Macron

Čtvrtým velkým hráčem evropského fotbalu je italská značka Macron. Fotbalové oblečení od Macronu poznáte podle jedinečné kombinace funkčnosti, smyslu pro detail a sportovně elegantního stylu. Pro maximální pohodlí a výkon využívá Macron své vlastní, speciálně navržené technologie jako Softlock, Zerotex, Vertilock, Interlock nebo Eco Mesh.

Trendy v tréninkových soupravách

Jestli v současné době trhu se sportovním oblečením vládne nějaký trend, pak je to důraz na maximální funkčnost. Výrobci se předhánějí v tom, kdo dokáže lépe vyjít vstříc sportovcům a specifickým požadavkům konkrétních sportů. 

Trendy v materiálech

U moderních tréninkových souprav na fotbal se setkáte s celou řadou pokročilých syntetických směsí, které kombinují to nejlepší z jednotlivých typů materiálu a společně vytvářejí perfektní tkaninu přesně na míru potřebám fotbalového tréninku. Výjimkou už není ani hydrofobní úprava odpuzující vodu, která byla donedávna výsadou outdoorového oblečení. 

Vyšší pozornost výrobci věnují také tepelnému komfortu hráčů. Na letní tréninky proto můžete pořídit chladivé tkaniny, které především výborně odvádějí vlhkost a umožňují proudění vzduchu, takže se v nich hráči nepřehřívají ani při intenzivním tréninku v horkém počasí. Naopak na podzimní a zimní tréninky v chladném počasí můžete hráče vybavit tréninkovými soupravami s tepelně izolačními vlastnostmi, které je udrží teple. 

Královnou tepelné izolace ovšem zůstává vrstvení. S tím souvisí i rozvoj technologií kompresního oblečení, které tvoří při chladných trénincích první vrstvu. Jeho role je ale mnohem důležitější než jen tepelná izolace. Výrobci v současné době používají nejčastěji odstupňovanou kompresi, která zajišťuje optimální tlak pro lepší cirkulaci krve ve svalech a celkový sportovní výkon. 

Revoluci zažívají také švy sportovních souprav. Velmi oblíbené je bezešvé provedení, které zejména u kompresního oblečení minimalizuje odírání látky o tělo a brání vzniku oděrek. Opakem jsou zesílené švy, kterými výrobci opatřují nejvíce namáhané části fotbalového oblečení – běžné jsou například u oblečení pro brankáře.

Designové trendy

Výrobci ale při soustředění na funkční materiály samozřejmě nezapomínají ani na designovou stránku fotbalového oblečení. A právě u tréninkových souprav si se vzhledem často poměrně vyhrají. 

Jedním z největších trendů, a to ve sportovním oblečení obecně, je ale personalizace. Kluby už nechtějí univerzální soupravy, které má kdekdo. I při tréninku, bez přítomnosti soupeře nebo diváků, chtějí dát najevo, že jsou jeden tým. Některé značky s tímto trendem drží krok a umožňují klubům vtisknout jejich jedinečnost do každého kousku klubového oblečení. A Macron patří mezi ně.

Péče o tréninkovou soupravu

Tréninkové soupravy nejsou na jedno použití. Měly by vám vydržet minimálně celou sezónu – a u menších klubů je často potřeba, aby zvládly i delší dobu. Způsobem, jak toho dosáhnout (kromě výběru odolných materiálů), je správná péče o tréninkové soupravy. 

S praním tréninkového oblečení to není nijak složité. Klíčem je nenechat baterie z potu, aby se v oblečení množily ještě dlouho po tréninku – což ovšem bývá u fotbalistů kámen úrazu. Nemusíte tréninkové oblečení prát hned, ale je potřeba ho po tréninku dát alespoň vyvětrat

A když už se k praní tréninkové soupravy dostanete, stačí použít šetrný prací prostředek (nejlépe určený na sportovní prádlo), žádnou aviváž a jemný prací program. Jakkoliv je to otravné, pamatujte, že sportovní oblečení nepatří do sušičky, kde by mohlo přijít o své vlastnosti.

Více o tom, jak se starat o sportovní oblečení tak, aby si zachovalo své vlastnosti, jsme psali v našem článku: Jak pečovat o sportovní oblečení?

Po vyprání tréninkovou soupravu nechte plně vyschnout a uložte ji na suché místo, kde k ní nemůže přímé sluneční záření. Pravidelně při tom kontrolujte, zda není někde poškozená. Případné oděry, natržení a párání hned opravte, aby se na příštím tréninku nezničila úplně.

Vyberte ty správné soupravy

Výběr tréninkové soupravy pro váš fotbalový klub není radno podcenit. I když se vám může zdát, že je pro tým méně podstatná než zápasové dresy, nevhodný výběr se vám může vymstít. A když se hráči nebudou moci plně soustředit na výkon během tréninku, při zápase vás žádný dres nezachrání. 

Vybavit hráče i na trénink prémiovými tréninkovými soupravami (a třeba rovnou personalizovanými) je rozhodně krok správným směrem. Vyberte si ty pravé pro váš tým z bohaté nabídky tréninkového oblečení Macron:

carousel

Recenze a zkušenosti hráčů a klubů

Pokud pokukujete po tréninkových soupravách od Macronu, pak by vám mohly přijít vhod recenze některých z našich nejoblíbenějších modelů. Vybíráme z hodnocení, která nám dorazila přímo od zákazníků nebo prostřednictvím našich obchodních zástupců, kteří jsou denně v kontaktu s fotbalovými kluby a zjišťují, jak jim nejen tréninkové oblečení vyhovuje.

Pro nadcházející podzimní přípravu jsme nakonec zvolili nejnovější kolekci od Macronu, GLORY 2027. Nadchlo nás designové provedení v netypické korálové barvě, ale to hlavní je pro nás samozřejmě funkčnost. Zatím jsme měli tu možnost vyzkoušet mikiny z Confortexu, který je měkký a příjemný na dotek a v chladnějším počasí skvěle zahřeje. Zároveň ale dýchá i při intenzivnějším pohybu. A úplně nadšení jsou naši hráči z praktických velkých kapes.

Už třetí sezónu hrajeme a trénujeme v Macronu a nemůžeme si ho vynachválit. Vyhovuje nám materiál, který je příjemný a funkční, a samozřejmě také příjemně elegantní styl, kvůli kterému nás Macron původně zaujal. Líbí se nám jednoduché designy, které si můžeme nechat snadno přizpůsobit klubovému vzhledu.

V klubu, kde hraji, macroňácké dresy sice nemáme, ale stejně na Macron nedám dopustit. Kdykoliv si jdu individuálně zatrénovat nebo si jen tak zahrát, tak nosím většinou tréninkové oblečení od Macronu. Vyhovuje mi hlavně střih dlouhých kalhot, který mi pohodlně sedne a hlavně během tréninku nesjíždí a netahá.

Často kladené otázky (FAQ)

Máte k tréninkovým soupravám otázky, které jsme v článku nezodpověděli? Možná je najdete mezi těmi nejčastěji kladenými. 

Jak často měnit tréninkovou soupravu?

Frekvence, s jakou byste měli obměňovat tréninkové soupravy, záleží na mnoha faktorech. Rozhoduje, jak často ji hráči oblékají, jak moc ji zatěžují, ale samozřejmě i to, zda si klub může dovolit častější změny. U středních a větších klubů bývá zvykem měnit tréninkové oblečení každou sezónu, u menších klubů to mohou být i dvě sezóny. 

Kde koupit nejkvalitnější tréninkové soupravy?

Při nákupu tréninkových souprav záleží nejen na značce, ale i na dalších požadavcích, které jako klub máte. Vždy nicméně nakupujte u oficiálních distributorů daného výrobce, kteří se specializují na fotbalové oblečení a mohou vám poradit. A pokud chcete personalizované tréninkové soupravy, hledejte distributora, který obléká další fotbalové kluby. Pro fotbalové oblečení od značky Macron tuto službu například zajišťujeme my v yoursport. 

Zpět do obchodu