Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Fotbalové oblečení: Kompletní průvodce pro hráče všech úrovní

Vybíráte fotbalové oblečení pro sebe nebo pro celý klub? Pak by vás mohl zaujmout tento průvodce. Dozvíte se v něm třeba to, jak se fotbalové oblečení vyvíjelo v minulosti, s jakými inovacemi se u něj můžete setkat dnes nebo na co si dát při jeho výběru pozor u jednotlivých fotbalových pozic. 

Úvod do fotbalového oblečení

Většina z nás si pod pojmem fotbalové oblečení představí dres a šortky z velmi lehkých, příjemných a dokonale funkčních materiálů, s dynamickým střihem a promyšlenými detaily. Určitě vás ale nepřekvapí, že tak nevypadalo vždy – a že ne vždy se věnovalo tolik pozornosti tomu, do jaké míry může právě oblečení ovlivnit sportovní výkon a průběh zápasu.

Proč je kvalitní fotbalové oblečení důležité?

Pro to, že má každý sport své specifické oblečení, existuje dobrý důvod. Každý sport totiž vyžaduje jiný druh pohybu – někde záleží na rychlosti, jinde na hbitosti, u jiných sportů je důležité pohodlí… A fotbal je velmi specifický tím, že kombinuje hned několik těchto aspektů. Dlouhá hrací doba, během níž se střídá středně intenzivní aktivita s náhlými intenzivními akcemi, klade na oblečení vysoké nároky.

Fotbalové oblečení musí být pohodlné a prodyšné, aby v něm hráči zvládli celý zápas bez většího diskomfortu, a zároveň by mělo skvěle odvádět pot od těla. Také ale musí fotbalistům umožňovat plný rozsah pohybu a podpořit je i při výbušných akcích, kdy záleží především na rychlosti.

Historie fotbalového oblečení

Fotbalové oblečení nebylo vždy takové, jaké ho známe dnes. V 19. století, kdy fotbal a další sporty zažívaly první vlnu zájmu, nosili sportovci jakékoliv oblečení, které bylo po ruce. Asi si dokážete představit, že šlo často o kousky, které zadržovaly vlhkost, nijak nevětraly a byly mnohdy poměrně těžké. Už na konci století páry se ale objevovaly snahy o odlišení týmů na hřišti pomocí různých tvarů a vzorů – tedy předchůdce dnešních dresů

Během první poloviny 20. století došlo především k odlehčení fotbalového oblečení. Vlnu, kterou fotbalisti často nosili, nahradila lehčí a prodyšnější bavlna, a místo kalhot začali hráči oblékat šortky. V této době už se také kladl důraz na klubový design. Ten se stal nejen praktickým způsobem, jak od sebe odlišit dva týmy, ale záležitostí týmové jednoty a hrdosti.

K dalšímu velkému posunu došlo mezi 60. a 80. lety, kdy výrobci začali pracovat se syntetickými materiály, které byly lehčí, prodyšnější a rychleji schly. A od té doby až dodnes je středem pozornosti jejich neustálé vylepšování. Objevují se stále lepší technologie, které dělají fotbalové oblečení ještě o trochu prodyšnější, lehčí a funkčnější. I klubový design a možnosti personalizace samozřejmě ušly pořádný kus cesty.

Základní součásti fotbalového oblečení

Kompletní fotbalové oblečení se skládá z několika součástí. Zásadní je samotný dres a fotbalové šortky, které doplňují fotbalové ponožky či štulpny, chrániče holení a kopačky. V případě brankářů pak také brankářské rukavice. 

Fotbalové dresy

Tím prvním, čeho si na fotbalistech pravděpodobně všimnete, jsou fotbalové dresy. Tvoří zásadní součást celé výstroje, a to nejen z hlediska funkčnosti, ale protože jsou nejvíce vidět, tak samozřejmě také designu. 

Materiály a technologie

U fotbalových dresů se dnes nejčastěji setkáte s polyesterem a polyesterovými směsmi, které mají vynikající funkční vlastnosti a jsou dostatečně odolné, aby vydržely zátěž při hře i při praní. Pro lepší pružnost a přizpůsobení dresu tvaru těla se do směsi může přidávat i malé procento elastanu. 

Dresy jsou navrženy tak, aby výborně odváděly vlhkost od pokožky a udržely hráče po celou dobu zápasu v suchu a pohodlí. Jsou zároveň velmi lehké a prodyšné. K tomu dopomáhají strategicky umístěné prvky ze síťoviny, které zajišťují ventilaci na místech, kde se hráči nejvíce potí (podpaží, záda). 

Jak vybrat správnou velikost

U dresů velice záleží na tom, abyste zvolili padnoucí, pohodlnou velikost a správný střih. Nespoléhejte při tom ale na obyčejné číslování, protože to se může výrobce od výrobce lišit. Vždy vycházejte z přesně změřených hodnot a porovnejte se s velikostními tabulkami výrobce. 

Pro fotbalový dres je potřeba znát tyto míry:

  • Hrudník – Měřte kolem nejplnější části hrudníku a metr držte ve vodorovné poloze (neměl by směrem k zádům klesat nebo stoupat).
  • Pas – Změřte si obvod nejužší části pasu.
  • Boky – Změřte nejširší část boků a metr držte ve vodorovné poloze.

Fotbalové trenýrky

Hned po dresu jsou nejdůležitější součástí fotbalového oblečení trenýrky. I u nich záleží jak na funkčnosti, tak také na designu, kterým v ideálním případě doplňují vzhled samotného dresu.

Komfort a pohyblivost

Úkolem fotbalových šortek je poskytnout hráči maximální komfort a umožnit mu plný rozsah pohybu. Fotbalista by v ideálním případě neměl po celou dobu zápasu na šortky ani pomyslet – tak pohodlné by měly být. 

Fotbalové šortky jsou obvykle vyrobeny z lehkých materiálů, jako je polyester nebo polyesterové směsi. Tyto tkaniny jsou především lehké, prodyšné a odvádějí vlhkost od těla, místo toho, aby ji zadržovaly. Záleží samozřejmě také na odolnosti, protože šortky mohou být při hře vystaveny poměrně velké zátěži.

Zásadní je u fotbalových trenýrek střih. Ten by neměl být ani příliš těsný (aby mohla pokožka dýchat), ani příliš volný (aby nebránil v pohybu při rychlejších akcích). Nedílnou součástí bývají stahovací šňůrky, které doplňují elastický pas a umožňují dokonalé přizpůsobení velikosti. Pro pohodlí mohou být šortky opatřeny plochými švy a někdy také podšívkou z prodyšného materiálu.

Design a trendy

I s designem šortek se dá v rámci personalizace klubového oblečení vyhrát. Mohou se pyšnit klubovými barvami a svým vzorem dokonale doplňovat dres. Stejně jako dres mohou být opatřeny logem týmu.

Kraťasy mohou být stejně jako dres vybaveny síťovanými panely, které pomáhají s ventilací a udržují hráče v teplotním komfortu. Fotbalové trenýrky na zápas typicky nemají kapsy, aby nerozptylovaly pozornost a snížily hmotnost. U některých tréninkových šortek se ale s kapsami můžete setkat.

Fotbalové ponožky a štulpny

Ačkoliv byste se bez nich na hřišti teoreticky obešli, představují zásadní součást oblečení, která slouží zejména jako ochrana spodní poloviny nohou. I proto patří štulpny k povinné fotbalové výstroji, bez které se při zápasech neobejdete.

Materiály a pohodlí

Fotbalové ponožky bývají vyrobeny ze syntetických směsí, včetně materiálů jako polyester, nylon a spandex. Tyto materiály totiž vynikají svou odolností, pružností a výborným odvodem vlhkosti. Pro extra prodyšnost může tyto směsi doplňovat určité procento bavlny. Štulpny mohou být také opatřeny dodatečným polstrováním v místech, která jsou nejvíce zatěžovaná, jako jsou paty a špičky chodidel. 

Ochrana a podpora

Fotbalové štulpny plní nejen estetickou, ale samozřejmě také praktickou funkci. Jsou navrženy tak, aby se do nich vešly chrániče holení, a i ony samy poskytují určitou míru podpory a ochrany. 

Často jsou oporou pro klenbu, což pomáhá snižovat únavou nohou. Mívají odstupňované kompresní zóny, které poskytují cílenou podporu klenby, kotníku a lýtka, a podporují krevní oběh pro lepší výkon a nižší únavu svalů nohy. Pro ochranu nejcitlivějších míst jsou mnohdy vypolstrované v oblasti kotníků, aby je chránily před podvrtnutím nebo okopnutím. 

Fotbalové chrániče

Ač fotbal nepatří k nejagresivnějším kontaktním sportům, bez patřičných ochranných pomůcek se při něm neobejdete. Nehrozí vám bez nich sice závažná zranění, ale nepříjemné modřiny a naražení určitě.

Typy chráničů

Ve fotbale se setkáte s několika typy chráničů. Liší se především podle toho, pro které hráče jsou určeny.

  • Chrániče holení – Základ, bez kterého se hráči v poli neobejdou. Navlékají se pod štuplny a chrání holeně proti okopání od ostatních hráčů.
  • Chrániče kolen – Výjimkou nejsou ani chrániče kolen, zejména v případě hráčů, kteří se zotavují z předchozího zranění kolene.
  • Chrániče kotníků – Podobnou roli jako chrániče kolen mohou plnit i chrániče kotníků. I některé fotbalové ponožky mohou být vybaveny zvýšeným polstrováním pro ochranu kotníků.
  • Brankářské chrániče – Pro brankáře jsou nedílnou součástí chrániče kolen, loktů a brankářské rukavice. Brankářské oblečení je obvykle vybaveno extra polstrováním také v oblasti boků. Gólmani mají také možnost nosit helmu, což je časté u hráčů, kteří utrpěli dřívější poranění hlavy. 

Jak správně nosit chrániče

Správné nošení fotbalových chráničů je zásadní pro maximální ochranu a pohodlí na hřišti. Je proto nutné vybrat odpovídající velikost a typ chráničů a naučit se je správně umístit, aby danou oblast chránily tak, jak mají. 

U všech typů chráničů platí, že byste je měli připevnit tak, aby se nehýbaly a nepřesouvaly, ale aby zároveň neškrtily a nebránily proudění krve. Nové chrániče je potřeba nejprve vyzkoušet při tréninku nebo cvičném zápase, abyste zjistili, zda dobře sedí. 

Speciální fotbalové oblečení pro různé podmínky

Protože se fotbal hraje venku, vyžaduje přizpůsobení se aktuálním podmínkám. I když je povinná fotbalová výstroj celkem jasně definovaná, nabízí určitý prostor i pro výběr oblečení do konkrétního počasí.

Oblečení do deštivého počasí

Déšť není obvykle důvodem, který by pozastavil nebo zrušil fotbalový zápas, a tak je potřeba se na tuto možnost připravit. Naštěstí existuje fotbalové oblečení, jak na hřiště, tak na střídačku, které i při hře v dešti zajistí maximální komfort.

Voděodolné materiály

Jednou z možností je pořízení fotbalových dresů, které jsou opatřeny voděodolnou úpravou. Zachovávají si svou prodyšnost a schopnost odvádět vlhkost od těla, ale zároveň dokážou odpuzovat vodu a (alespoň po nějakou dobu) nenasáknout. 

Pro hráče na střídačce je v deštivém počasí jasnou volbou voděodolná bunda, která zabrání vodě v pronikání až k dresu. Udrží je tak v úplném suchu a pohodlí až do chvíle, kdy bude čas vyrazit na hřiště.

Vrstvení oblečení

Další možností je také vrstvení oblečení. Pod dres je možné přidat base vrstvu, která odpuzuje vodu a brání jejímu pronikání k pokožce. I když dres zmokne, tělo zůstane alespoň částečně v suchu. Základní vrstva navíc hráče udrží více v teple.

Oblečení do horkého počasí

Pokud se naopak hraje v horkém počasí, je potřeba myslet hlavně na to, aby se hráči ani při intenzivním zápase příliš nepřehřívali. K tomu pomáhají volné, lehké a prodyšné materiály.

Prodyšné materiály

V horkém počasí dejte přednost fotbalovému oblečení z prodyšných materiálů, které umožňují pokožce dýchat. Ideální jsou dresy a trenýrky, které jsou vybaveny síťovinovými panely pro maximální ventilaci. Zaměřte se také na to, aby vybraný materiál dobře odváděl vlhkost od těla a naopak nezadržoval pot uvnitř. 

Ochrana před sluncem

Velmi praktickou vychytávkou při letních zápasech ve slunečném počasí je oblečení s UV ochranou, která brání UV záření v pronikání k pokožce. Dobrou volbou jsou také dresy ve světlých barvách, které nepřitahují slunce tolik jako ty tmavé – v tomto ohledu ale obzvlášť při zápasech nemáte vždy možnost volby.

Oblečení do zimního počasí

Fotbal se nezastaví ani před chladným počasím a oblečení by tomu mělo odpovídat. Při podzimních a zimních zápasech a trénincích je proto potřeba volit vhodnější materiály a správně oblečení vrstvit, aby si hráči udrželi teplotní komfort i přes nízké hodnoty na teploměru.

Termooblečení

Vynikající volbou pro sportování v chladném počasí je termooblečení. Označuje se tak podskupina přiléhavého funkčního oblečení, která má vynikající termoizolační vlastnosti a zároveň dokáže skvěle odvádět vlhkost od těla. Termooblečení se v zimě používá jako základní vrstva, na kterou se následně navlékají další. 

Rukavice a čepice

Při zimním tréninku je vhodné doplnit soupravu také o tenké rukavice, které ruce zahřejí, ale zároveň dýchají a odvádějí od nich vlhkost, a ideálně také o sportovní čepici

Oblečení pro různé fotbalové role a pozice

Jak už jsme naznačili, každá pozice na fotbalovém hřišti vyžaduje trochu jinou výbavu. Největší rozdíl je samozřejmě mezi hráči v poli a brankářem, ale i jednotlivé pozice v poli mají své specifické nároky.

Brankářské oblečení

Pojďme se ze všeho nejdříve podívat na oblečení pro hráče, který může rozhodnout celý zápas – brankáře. Jeho pozice se od ostatních liší tím, že se na ní úseky intenzivní aktivity střídají s mnohdy dlouhými prostoji (za předpokladu, že zbytek týmu dobře odvádí svou práci).

Speciální dresy a kalhoty

Dresy pro brankáře jsou obvykle vybaveny vycpávkami na loktech a ramenou, které poskytují dodatečnou ochranu při skocích a pádech. Mají dlouhé rukávy, které zajišťují další ochranu a zároveň se starají o tepelný komfort brankáře i při nižší intenzitě aktivity. 

Kalhoty pro brankáře, které mohou být dlouhé nebo tříčtvrteční, jsou také vycpané kolem boků a kolen, aby co nejvíce tlumily pády na zem. Někteří brankáři ale dávají přednost nošení šortek se samostatnými chrániči kolen.

Rukavice pro brankáře

Nedílnou součástí brankářské výbavy jsou rukavice. Ty slouží jako ochrana dlaní a prstů před tvrdými nárazy míče. Zároveň jsou na dlaních opatřeny gripem, který pomáhá při uchopení míče a brání jeho vyklouznutí.

Oblečení pro obránce a záložníky

Obránci a záložníci plní na hřišti role, které vyžadují časté změny směru pohybu a vytrvalost. V případě záložníků, kteří se při zápase zdaleka nejvíce naběhají, je také důležité pohodlí.

Pohyblivost a ochrana

Tyto pozice vyžadují maximální pohyblivost a flexibilitu. Oblečení záložníků a obránců by proto mělo být lehké a pružné, aby jim nijak nebránilo. Zejména obránci mohou využívat i ochranné prvky, například vypolstrované kompresní dresy a šortky, které tlumí nárazy při kontaktu s protihráčem.

Materiály a střihy

U dresů a trenýrek obránců a záložníků je extrémně důležitá jejich prodyšnost a vynikající odvod potu. Obzvlášť záložníci se totiž během zápasu prakticky nezastaví a zákonitě se hodně zpotí. Aby tento zápřah zvládli po celou hrací dobu, musí jim oblečení zajišťovat maximální komfort. 

Střih fotbalového oblečení pro obránce a záložníky může být trochu přiléhavější, aby je nebrzdil v rozsahu pohybu a flexibilitě, která je na jejich pozicích nutná.

Oblečení pro útočníky

Velmi specifickou pozicí je také útok. Útočníci při hře střídají méně intenzivní úseky s rychlými, výbušnými výpady, při kterých rozhoduje především rychlost. 

Lehkost a aerodynamika

Útočníci nejvíce ocení dynamický dres a trenýrky, které snižují odpor vzduchu a pomáhají jim při rychlém běhu. Na jejich oblečení byste proto jen těžko hledali extra ochranu v podobě vycpávek. Dres útočníka je typicky spíše přiléhavý a výborně odvádí vlhkost, stejně jako šortky

Výběr správných kopaček

Pro zajištění optimální kontroly a rychlosti reakce by měly kopačky pro útočníky dobře padnout. Stejně jako u oblečení i u kopaček útočníci upřednostňují dynamický tvar, který jim umožňuje precizně ovládat míč. Pro hbitost a rychlé změny směru dávají útočníci často přednost kopačkám se smíšenými nebo kónickými hroty pro vyváženou trakci na různých typech hřišť. V neposlední řadě věnují pozornost také hmotnosti kopaček, která by měla být co nejnižší. 

Trendy a inovace ve fotbalovém oblečení

Vývoj v oblasti fotbalového (a veškerého sportovního) oblečení je nezastavitelný. Výrobci neustále přicházejí s novými technologiemi a inovacemi, které dělají fotbalovou výstroj ještě funkčnější a lepší. 

Ekologické materiály

Jeden z největších trendů, který můžeme v oblasti fotbalového oblečení pozorovat, se ovšem netýká nových technologií, nýbrž nových materiálů – nebo lépe řečeno starých materiálů. Velký důraz se totiž klade na ohled na životní prostředí a minimalizaci dopadu výroby na přírodu. 

Recyklované a udržitelné materiály

K nejoblíbenějším materiálům, které kombinují funkčnost a výkonnost s ohleduplností k přírodě, patří:

  • Recyklovaný polyester
  • Organická bavlna
  • Bambusové vlákno
  • Econyl (jedná se o nylon vyrobený z recyklovaných rybářských sítí a zbytků látek)

Výhody pro životní prostředí

Používání recyklovaných materiálů pomáhá zejména snižovat množství odpadu, který by při výrobě jinak vznikal. Typicky vyžaduje také méně energie a vyprodukuje méně emisí, čímž se snižuje jeho uhlíková stopa.

Technologie v textilu

Sportovní oblečení se v posledních letech posunulo také v oblasti technologií. Výrobci často pracují přímo s fotbalisty na tom, aby jejich oblečení skutečně vycházelo vstříc nárokům tohoto sportu, a promýšlejí každý detail. 

Chytré oblečení

Zajímavým směrem vývoje fotbalového oblečení je implementace chytrých technologií. Oblečení v současnosti může obsahovat například senzory, které monitorují aktivitu a pomáhají optimalizovat výkon. Může se jednat vyloženě o wearable senzory (například monitor běhu v podrážce nebo GPS v rugbyových dresech), ale také o textilní senzory či elektrody, které jsou součástí tkaniny. Ty mohou do určité míry snímat například srdeční tep, teplotu či tlak vyvíjený na oblečení. 

Chytré oblečení je sice teprve v začátcích, ale do budoucna se může stát nedílnou součástí výbavy fotbalisty. Podobně jako se dnes neobejdeme bez funkčních technologií, můžeme za několik let považovat za nezbytné to, že dres monitoruje naši srdeční frekvenci.

Nové inovace v materiálech

I samotné textilie, ač nejsou chytré, se neustále posouvají. Na oblibě nabývají například materiály, které inovativním způsobem pracují se zadržováním a distribucí tělesného tepla (PCM), nebo samočisticí tkaniny. 

Jak správně pečovat o fotbalové oblečení

Fotbalové oblečení si projde pořádnou zátěží, a aby vám vydrželo déle než pár zápasů, je potřeba se o něj patřičně starat. V této části se proto zaměříme na to, jak fotbalové oblečení prát, sušit a udržovat.

Praní a sušení

U sportovního oblečení se nevyhnete častému praní, v ideálním případě po každém tréninku nebo zápase. A tak je dobré věnovat zvýšenou pozornost tomu, abyste k péči přistupovali správně a oblečení s každým praním nepoškozovali.

Doporučené postupy

Prvním krokem ke správnému praní fotbalového oblečení je pustit se do něj prakticky hned, jak dres nebo tréninkovou soupravu svléknete. Ne že byste museli hned zapínat pračku, pokud ji nemáte čím naplnit. V takovém případě stačí, když oblečení alespoň pověsíte a necháte vyvětrat. Jinak se v něm totiž budou množit bakterie, které vznikají při pocení, což oblečení ani trochu nesvědčí. To nejhorší, co můžete s oblečením po sportu udělat, je tedy nechat ho propocené a zmuchlané v tašce. 

Jakmile se k praní dostanete, použijte šetrný prací přípravek (nejlépe určený pro sportovní oblečení, ale vystačíte si i s tím běžným) a perte na jemný prací cyklus. Některé pračky jsou vybaveny i programem pro sportovní oblečení, ale protože každý materiál vyžaduje trochu jinou péči, sportovní cyklus vůbec nemusí být pro vaše prádlo vhodný. Sázkou na jistotu je proto ten jemný. Po vyprání nechte fotbalové oblečení uschnout na vzduchu – buď vevnitř, nebo venku, ale dávejte pozor na silné sluneční záření, které může dlouhodobě poškozovat barvy. 

Co nedělat

Při praní fotbalového oblečení je důležité vyhnout se několika věcem. Tou první, jak už jsme zmínili, je ponechání zpoceného oblečení v nevětraném prostoru, například sportovní tašce. Dalšími velkými NE jsou aviváž a sušení v sušičce – oběma se u sportovního oblečení úplně vyhněte, pokud ho nechcete připravit o jeho funkčnost. 

Opravy a údržba

Fotbalové oblečení při údržbě také pravidelně prohlížejte a kontrolujte, zda je v pořádku. Pokud objevíte drobné poškození, je lepší ho opravit hned než čekat, až se zhorší. 

Jak opravit drobná poškození

Drobná poškození, ke kterým u fotbalového oblečení téměř nevyhnutelně dojde, je možné rychle opravit i svépomocí. Nejčastějším problémem jsou natržení dresů, šortek a ponožek. Ta obvykle stačí důkladně zašít pomocí jehly a silné nitě ve stejné barvě, jakou má poškozené oblečení. Opotřebovaný grip brankářských rukavic můžete částečně obnovit tím, že je omyjete jemným mýdlem a vodou a ošetříte přípravkem speciálně určeným na brankářské rukavice. 

Některá poškození ovšem mohou být důvodem pro obměnu fotbalového šatníku. Platí to zejména pro obnošené štulpny, prasklé chrániče a další poškození, která je nemožné plně vrátit do původního stavu.

Prodloužení životnosti oblečení

Pro to, aby fotbalové oblečení dlouho vydrželo, je potřeba udělat jediné: přísně dodržovat pokyny k péči o něj. Pokud ho budete prát se šetrným pracím prostředkem, na jemný program, bez aviváže a vyhnete se sušení jak v sušičce, tak na přímém slunci, vydrží vám oblečení tak dlouho, jak je to jen možné. 

A pokud máte k dispozici více sad oblečení na zápasy a tréninky, pomůže, když je budete střídat. Oblečení se tak nebude tolik opotřebovávat. 

Závěr

Výběr fotbalového oblečení je komplexní téma, které má co nabídnout jednotlivcům, menším okresním týmům i velkým klubům v nejvyšších soutěžích. Pokud totiž chcete vybrat kvalitní oblečení, které navíc dokáže váš výkon na hřišti trochu podpořit, je potřeba mu dobře rozumět. 

Shrnutí důležitých bodů a další zdroje

Fotbalové oblečení od svých počátků ušlo dlouhou cestu. Od bavlněných dresů a dlouhých kalhot až k lehoučkým, prodyšným funkčním tkaninám, které známe dnes. Při jeho výběru, ať už pro jednotlivce, nebo pro klub, se řiďte mimo jiné tím, v jakých podmínkách a na které pozici budete hrát. A aby vám fotbalové oblečení vydrželo co nejdéle, dodržujte pokyny k jeho praní a údržbě.

Pokud si o fotbalovém oblečení chcete přečíst více, doporučujeme následující články:

Zpět do obchodu