Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Nejlepší ekologické sportovní oblečení pro rok 2024

Oděvní průmysl zažívá v posledních letech boom ekologického oblečení a tato inciativa se samozřejmě promítá i do produkce sportovního oblečení. Při výrobě ekologického sportovního oblečení se kladou vysoké nároky na použité materiály, ale také výrobní standardy, které by měly být maximálně šetrné k životnímu prostředí. Chcete se dozvědět více? Pojďte se s námi na téma ekologického sportovního oblečení, včetně materiálů a technologií, které se k jeho produkci využívají, podívat blíže. 

Materiály ekologického oblečení

Poptávka po ekologickém oblečení rok od roku neustále roste, a tak je rozhodně dobré vědět, jaké inovativní materiály současný trh nabízí. Svého favorita si mezi ekologickými materiály najdou příznivci syntetických i přírodních materiálů.

Recyklované látky

Základem ekologického a udržitelného oblečení jsou často materiály, které pocházejí z recyklovaných produktů. Jak napovídá samotný název, tyto látky jsou vyrobeny druhotným zpracováním odpadních surovin, které si však stále zachovávají potřebnou kvalitu pro to, aby se dále zhodnotily. 

Přečtěte si také náš článek: Jak pečovat o sportovní oblečení

Jednoznačnou výhodou těchto materiálů je snižování dopadu na životní prostředí, ať už se jedná o minimalizaci odpadu, nebo uhlíkové stopy. Pokud máte obavy, že tento materiál nebude dostatečně funkční, tak vězte, že recyklované látky jsou stejně odolné a pohodlné jako jejich konkurence. Recyklované materiály v různé míře najdete i v oblečení známých značek, jako jsou Adidas nebo Patagonia. Známé značky tak využívají recyklované materiály, ale stanovují základní standardy pro udržitelné výrobní postupy.

Přírodní a organické materiály

Nedílnou součástí ekologického oblečení jsou také přírodní materiály jako například organická bavlna, konopí a bambus. Tyto přírodniny však musí být pěstovány bez použití pesticidů a syntetických hnojiv. Díky tomu totiž mají minimální dopad na životní prostředí.

Tyto materiály poskytují oproti syntetickým materiálům větší prodyšnost a zpravidla nezpůsobují podráždění pokožky. Oblečení z organických látek také skvěle odvádí přebytečnou vlhkost, a tak udržuje tělo v suchu a pohodlí po celou dobu výkonu. V porovnání se syntetickými materiály ale některé z nich déle schnou.

Inovativní technologie

Aby byly dodrženy hlavní ekologické standardy, je nutné, aby byly tyto látky dále zpracovávány pomocí udržitelných postupů výroby. V tomto ohledu jsou důležité postupy barvení látek, které zpravidla spotřebovává velké množství vody. Různé značky si tento postup samy inovovaly (známá je například technologie ColorDry značky Nike). Během procesu barvení tak společnost snížila dopad na spotřebu vody, ale také množství využitých chemikálií.

Pro udržitelnost je také klíčové využití rozložitelných materiálů, které jsou vybrány tak, aby se na konci svého životního cyklu přirozeně rozložily. Tím se samozřejmě snižuje dopad odloženého oblečení na množství vyprodukovaného odpadu. Díky inciativě a pokroku se tak pravděpodobně brzy setkáme s dalšími inovativními látkami, které povedou ke vzniku nové generace sportovního udržitelného oblečení. V blízké budoucnosti na nás podle všeho čeká například oblečení vyrobené z příze z mořských řas.

Etická výroba sportovního oblečení

Udržitelná výroba by měla být také v souladu s etickými zásadami. Díky tomu jsou výrobní cykly udržitelné a výrobci mohou garantovat důstojné pracovní podmínky pro všechny své zaměstnance. 

Fair Trade

Certifikace Fair Trade zajišťuje, že výrobek, který se vám dostane do ruky, byl vyroben v souladu s etickými standardy práce. V praxi to znamená, že zaměstnanci zapojení do výroby vašeho kousku oblečení získali za svou práci spravedlivou mzdu a jejich práce probíhala v prostředí, které splňuje bezpečnostní standardy. Fair Trade také pomáhá s budováním spravedlivější globální ekonomiky, která nebude stavěna na vykořisťování lidí z rozvojových regionů.

Pokud se rozhodnete pořídit si výrobek označení certifikací Fair Trade, podpoříte nejen důstojné mzdy a životní podmínky všech, kteří se na výrobě podíleli, ale také se budete podílet na prosazování lidských práv. Není proto s podivem, že do iniciativy Fair Trade se zapojují i známé značky sportovního a outdoorového oblečení.

Efektivita výrobního procesu

Velkým tématem je samozřejmě i hospodaření s energiemi. Stále častěji se tak můžete setkat s tím, že výrobní závody se snaží využívat i alternativní zdroje energie jako například větrnou nebo solární energii. Dalším zásadním tématem je také snižování uhlíkové stopy výrobku. K tomu je třeba samozřejmě efektivně hospodařit s energií, ale také snaha o podporu lokální výroby, aby výrobek zbytečně necestoval po celém světě.

Jako příkladná iniciativa bývá uváděna Move to Zero, kterou za svou přijala značka sportovního oblečení Nike. V rámci tohoto programu razí efektivní hospodaření s energií, využívání recyklovaných materiálů a minimalizaci odpadů. Využívání obnovitelných zdrojů do své výroby zařadili i další velcí hráči.

Minimalizace odpadu

V této oblasti stále sílí iniciativa Zero Waste, která usiluje o minimalizaci odpadu v průběhu celého výrobního procesu. V rámci něho by se mělo upřednostňovat využívání recyklovaných a rozložitelných materiálů, aby nedocházelo k jejich hromadění na skládkách odpadu. V tomto ohledu se tak staly určující trendy recyklace a upcyklace. 

Macron 4 The Planet

Pozadu v ekologickém přístupu a šetrnosti k planetě nezůstává ani značka Macron. Pod názvem Macron 4 The Planet najdete jedinečnou iniciativu, která se promítá do postupů společnosti od výroby až po balení a distribuci výrobků. Ekologické oblečení Macron zaručuje nejvyšší jakost bavlny, využití recyklovaných materiálů a snahu o redukci odpadu. Počítat můžete také s tím, že výrobky značky jsou natolik kvalitní, že mají velmi dlouhý životní cyklus.

Iniciativa Better Cotton

Značka Macron se stala součástí iniciativy Better Cotton, která bojuje za udržitelnou produkci bavlny. Součástí tohoto členství je také slib společnosti, že do roku 2030 bude 50 % bavlny z udržitelných zdrojů. V rámci této iniciativy jsou podporování zemědělci, kteří dodržují udržitelné postupy výroby, a tak by mělo docházet k efektivnímu hospodaření s vodou, ale také ke kvalitní péči o půdní fond. Samozřejmostí této iniciativy je také podpora důstojných pracovních podmínek pro zapojené producenty bavlny.

Ekologické tkaniny

Macron při výrobě ekologického syntetického oblečení používá 100% recyklovaný polyester s certifikací Global Recycled Standard. Všechny látky opatřené touto certifikací musí splňovat kritéria udržitelnosti, a tak by měly mít nižší nároky na spotřebu energie při zpracování a především by měly dát druhý život odpadním plastům. 

Při zpracování odpadních plastů dochází k rozemletí na maličké hoblinky a následně se plast zpracovává na přízi. Takto zpracovaná příze z recyklovaného polyesteru se svými vlastnostmi nijak neliší od klasického polyesterového vlákna, a navíc ji lze recyklovat hned několikrát.

Oblečení, které vydrží

Při minimalizaci dopadu na planetu je samozřejmě důležitý i životní cyklus výrobku. Značka Macron tak nabízí výrobky s dlouhou životností, ale také nadčasovým designem, který jen tak nevyjde z módy. Při výrobním procesu využívá značka toho, že má v zásobě množství polotovarů, které může ve finální části výroby dostatečně personalizovat. 

Značka také nabízí v rámci svého online klubového obchodu libovolné množství výrobků na míru, které jsou dostupné prakticky kdykoliv. Každý si tak může nakoupit pouze to, co ve skutečnosti potřebuje a nedochází ke zbytečné nadprodukci. To vše je samozřejmě zabaleno v ekologickém balení, které je vyrobeno z plně recyklovaného a recyklovatelného plastu. 

Jak vybrat ekologické sportovní oblečení

Pokud se rozhodnete pro volbu ekologického sportovního oblečení, učiníte tak významný krok nejen pro planetu, ale také pro své zdraví a sportovní výkon. Navíc díky rostoucímu trhu s oblečením šetrným k životnímu prostředí budete mít skutečně z čeho vybírat. Na co se při výběru zaměřit?

Sledujte certifikace

Základem výběru je samozřejmě zajistit, aby oblečení skutečně splňovalo nároky ekologického výrobního procesu. Tyto certifikace zpravidla udělují nezúčastněné třetí strany, a tak je proces jejich udělování objektivní. Pokud tuto certifikaci značka obdrží, zpravidla se jí pochlubí. Pečlivě tak projděte webové stránky výrobce, nebo při nakupování v obchodě projděte štítky na oblečení. 

Z hlediska ekologické a etické výroby by tak pro vás mohly být zásadní certifikace jako Global Organic Textile Standard (GOTS), OEKO-TEX a Fair Trade. Výrobky s touto certifikací by měly být zdravotně nezávadné a ekologicky vyrobené pracovníky, kteří pracují v bezpečném pracovním prostředí za odpovídající mzdu.

Přečtěte si také náš článek o tom, jak vybrat správné sportovní oblečení pro klub.  

Zvolte správné materiály

Na začátku výběru si také sami stanovte, zda půjdete cestou recyklovaných umělých materiálů, nebo cestou přírodních odbouratelných materiálů. V tomto ohledu by pro vás měl hrát klíčovou roli jeden zásadní faktor, a tím je vaše pohodlí a váš osobní pocit. Vyzkoušejte proto různé materiály, otestujte je v plném zápřahu a následně se rozhodněte pro ten, který nejlépe odpovídá vašim potřebám. 

Chcete si o jednotlivých materiálech sportovního oblečení přečíst více? Pak si nenechte ujít náš článek o výběru sportovního oblečení.

Řekněte ano udržitelnosti

Při výběru rozhodně zvažte i závazek značky k udržitelnosti výroby. Zjistěte si o své značce maximum informací včetně toho, do jakých iniciativ v oblasti ekologie se značka zapojuje. Mimo závazků k životnímu prostředí věnujte také pozornost tomu, zda se značka zajímá o etické podmínky výroby, které jsou také nedílnou součástí udržitelnosti a zdravého chodu globální ekonomiky. 

Značka by ve vás měla budit důvěru i tím, že transparentně sdílí svůj dlouhodobý plán pro udržitelnost výroby. Hledejte proto značky, které investují do výzkumu nových technologií a účastní se ekologických iniciativ. Tyto značky totiž nastavují standardy i pro další výrobce v oboru.

Vyberte si udržitelně

Pořízení ekologického sportovního oblečení není jen trend, je to závazek k udržitelnosti životního prostředí pro další generace. Navíc je toto oblečení z hlediska výkonu na špičkové úrovni, tak proč svou volbou nepodpořit správnou věc. Díky nákupu ekologického oblečení podpoříte další rozvoj inovativních technologií, které vedou ke zpracovávání druhotných surovin a produkují materiály s vysokou výkonností. Budoucnost patří udržitelnosti, pojďte ji budovat už dnes a pořiďte si svůj první kousek ekologického sportovního oblečení.

Zpět do obchodu