Otevřeli jsme první Macron Sports Hub v ČR 🌟

Výběr a péče o sportovní obuv pro různé typy povrchů

Výběr správné sportovní obuvi není jen otázkou designu a módního stylu. Stejně, ne-li více totiž záleží na materiálu, pohodlí a stabilitě, které podpoří váš výkon a pomohou vám vyhnout se zranění. Každý typ terénu však vyžaduje specifickou obuv, která zohlední jeho specifikaci. Podívejte se, jak volbu obuvi co nejlépe přizpůsobit povrchu a jak vybrat sportovní obuv, která vám dokonale padne. 

Sportovní boty na tvrdý povrch

Výběr správné sportovní obuvi na tvrdé povrchy je klíčovým pro vaše pohodlí a pro zdraví vašich kloubů. Tyto povrchy totiž poskytují nulové nebo pouze mírné odpružení, a tak je nutné, aby vaše obuv absorbovala co nejvíce nárazů a ochránila váš pohybový aparát. Zásadním kritériem je také podpora stability nohy, abyste si nepřivodili zbytečné zranění.

Sportovní obuv na asfalt a beton

Pokud se pohybujete především po městě, budete se nejčastěji setkávat s tvrdým povrchem, jako jsou silnice a další zpevněné povrchy jako chodníky nebo cyklostezky. Při výběru bot na tento typ terénu je třeba se zaměřit zejména na úroveň odpružení a tlumení nárazů. Sportovní boty nabízí různé úrovně tlumení, je proto je třeba si je vyzkoušet a zjistit, co vám skutečně bude vyhovovat nejvíce. Ne každý si oblíbí výrazné tlumení – tlumí totiž i kontakt s povrchem a jeho zpětnou vazbu.

Podle účelu si v této kategorii můžete vybírat z bot na krátké či dlouhé běžecké trasy, které jsou zpravidla více odpružené a poskytují dostatečný komfort při běhu. Vhodné jsou zejména pro začátečníky. Boty pro kratší výběhy nebo občasné závody mají zpravidla užší střih a stále nabízí slušné tlumení nárazů, i když ne takové jako u bot na dlouhé výběhy. Závodní běžci na rozdíl od ostatních vyhledávají spíše ultralehké boty, které podporují maximální rychlost na úkor tlumení.

Sportovní obuv na krytá sportoviště

Na prvním místě byste rozhodně měli věnovat pozornost tomu, zda vaše vytipované kousky obuvi mají podrážku, která na vnitřním povrchu nebude zanechávat stopy. I když se to na první pohled může zdát jako podružné, skutečně se vyplatí hledat boty podle toho, kterému sportu se aktivně věnujete

Pro sporty, při kterých můžete očekávat tvrdší dopady, jako je basketbal nebo volejbal, vybírejte obuv s dostatečným tlumením. Naopak při házené, badmintonu nebo squashi je klíčovým parametrem stabilita. Při těchto sportech se totiž často pohybujete do stran a měníte směr, a tak potřebujete botu, která disponuje i boční podporu došlapu. Pokud potřebujete univerzální boty pro halové sporty, hledejte pružný a lehký model, který se dokáže přizpůsobit prudkým změnám pohybu.

Přečtěte si také náš článek: Jak vybrat ideální běžecké boty: Kompletní průvodce pro začátečníky

Sportovní obuv na umělou trávu

Hřiště a sportoviště s umělou trávou jsou stále populárnější, zejména proto, že zaručuje konzistentní kvalitu terénu. Při výběru bot na umělou trávu je třeba také zohlednit její typ. Pokud se věnujete sportům, jako je pozemní hokej, tenis, nebo si občas chodíte zasportovat na nejbližší hřiště ve vašem okolí, pravděpodobně se setkáte s umělým trávníkem s pískovou výplní. Měkčí umělé povrchy s vyššími vlasy na koberci jsou vhodné pro fotbal, nohejbal, rugby a lakros.

Bez ohledu na to, jakému sportu se věnujete, byste na tyto povrchy měli volit obuv s vícesměrnými hroty, které vám pomohou k lepší trakci. Tyto hroty by však ve srovnání s klasickými kopačkami měly být kratší. Podobně klíčové je také odpružení bot zejména na patě. Vyberte si boty s odpruženou mezipodešví a dostatečnou podporou kotníku, abyste zamezili výronům.

Boty na přírodní a měkký povrch

Přírodní a měkký povrch představuje skutečnou výzvu pro zajištění pohodlí a stability boty. Oproti tvrdým povrchům potřebujete totiž obuv, která zvládne i kluzký a nerovný terén. V případě pohybu po trávě je také nutné rozlišit, jak moc je povrch mokrý, a podle toho vybrat materiál a délku hrotů.

Sportovní obuv na trávu

Tráva je tradičním dějištěm mnoha sportů včetně fotbalu a rugby. Oproti jiným povrchům je však třeba věnovat pozornost jejím specifikům. Jedná se sice o měkčí povrch, zato umí být pěkně kluzká a mohou se na ní vyskytovat i nerovnosti. Při výběru správné sportovní obuvi je třeba zvolit vyváženou kombinaci trakce, stability a výkonu

Rozhodně byste měli ale sáhnout po botách s hroty, které pomohou s lepší trakcí na trávě. Podle svých vlastních osobních preferencí následně ještě zvažte variantu s gumovými nebo kovovými hroty. Svou pozornost byste měli věnovat i materiálům, ze kterých jsou boty vyrobeny. Ideální volbou jsou voděodolné a rychleschnoucí materiály, které udrží vaše nohy v suchu.

Sportovní obuv pro trailový běh

Pokud hojně navštěvujete turistické trasy nebo běháte mimo městské kulisy, bude potřeba poohlédnout se po trailových botách. Pro tyto aktivity je důležité mít obuv s dobrou trakcí. Hledejte podrážky s výstupky, které obstojí i v nerovném a různorodém terénu. Nezapomínejte také na ochranu nohy před mechanickými nárazy o kameny a další překážky. Obuv pro trail by měla být na klíčových místech správně vyztužená. Zvolte odolné boty z kvalitních materiálů, které budou odolné proti oděru a roztržení.

Vhodná obuv na trail by měla být o něco tužší než boty na jiné povrchy. Kvůli nerovnostem terénu může častěji dojít k různým torzním zraněním, kterým by měla tužší konstrukce pomoci předcházet. 

Sportovní obuv na písek

Pokud jste těmi šťastlivci, kteří žijí u písečné pláže, nebo jednoduše máte rádi aktivní dovolené u moře, budete potřebovat boty, které vám pohyb na písku usnadní. Jen díky těmto botám můžete z měkkosti terénu udělat skutečnou přednost. 

Více než na který jiný povrch byste mohli ocenit službu barefoot bot. Na písku nebude potřeba tlumit nárazy a vaše noha nebude potřebovat takovou oporu. Je nutné počítat i s tím, že se vám při běhu do bot dostane písek, jelikož většina běžeckých bot má kvůli lepší prodyšnosti ve svršku otvory.

Výběr sportovní obuvi

Výběr správného střihu a velikosti boty je klíčový pro vaše pohodlí, výkon, ale také pro prevenci případných zranění. Ani precizně designově navržená obuv nemusí nutně dokonale sedět na noze. Proto buďte při výběru vhodné sportovní obuvi skutečně obezřetní.

Správná velikost

Základem pohodlného nošení je nejen vhodný střih, ale také odpovídající velikost sportovní obuvi. Při měření bot byste měli mít na paměti, že velikost nohy se v průběhu dne nepatrně mění a noha postupně otéká. Večer jsou proto nohy větší než ráno. Pokud si budete kupovat boty na večerní běhání, měli byste tento fakt mít na paměti o to více. Nohy si proto měřte vždy večer. Rozhodně měřte obě nohy, jedna noha totiž může být větší než druhá. Velikost pak budete muset přizpůsobit větší noze. 

Myslete vždy na nejdelší prst na noze, kolem kterého by měl být dostatek místa pro volný pohyb. Bota by měla mít nadměrek o velikosti šířky palce. Myslete na to obzvlášť u bot pro sporty, jako je běh nebo fotbal. Nezapomínejte ani na padnoucí patu. Ta by neměla klouzat, jelikož by mohla působit nepříjemné otlaky. 

Specifika vaší nohy

Při výběru střihu obuvi zvažte anatomické zvláštnosti vašich nohou. Pokud máte ploché nohy s nízkou klenbou, může se vám při běhu klenba propadat. Vybírat byste proto měli obuv, která dostatečně podpoří vaši klenbu a stabilizuje vaše chodidlo. 

Přečtěte si také náš článek: Jak se starat o klubové sportovní oblečení

Jedinci s vysokou klenbou mají zase problém s tím, že jejich chodidla dostatečně netlumí nárazy. Pro ně jsou nejlepší boty, které mají kvalitní odpružení, aby se síla nárazu rovnoměrně rozkládala na celé chodidlo. Vhodné je také volit pružné boty.

Zkoušení bot

I když znáte svou velikost a víte o limitech svých chodidel, měli byste si boty předem vyzkoušet. Při zkoušení využijte ponožky, které plánujete nosit při sportu. Pokud byste měli na sobě při zkoušení příliš tlusté nebo příliš tenké ponožky, nemusely by vám boty v rozhodující chvíli padnout tak, jak jste si představovali. 

Nazujte si vždy obě boty a projděte se v nich. Nezapomeňte však ani přejít do běhu nebo v botách poskočit. Jen tak zjistíte, jakou mají boty trakci v zátěži. Při zátěži by vás boty neměly tlačit ani nijak omezovat.

Péče o sportovní boty

Správná a důsledná péče o vaše sportovní boty může být nezbytnou pro prodloužení životnosti vašich bot.  Díky vhodné údržbě zachováte jejich výkon i pohodlí. 

Čištění sportovní obuvi

Jistě vás nepřekvapí, že byste svou obuv měli pravidelně čistit. Tento proces je důležitý nejen pro zachování přitažlivého vzhledu, ale také pro funkčnost bot. Po každém použití, zejména v mokru a blátu, byste měli boty ihned vyčistit. Pro čištění využíjte hadřík nebo jemný kartáč. Pokud jsou vaše boty velmi silně zašpiněné, můžete z nich sejmout tkaničky, abyste se dostali i do hůře přístupných míst. 

Pro čištění je vhodné využívat šetrné čisticí prostředky. Agresivnější chemikálie by mohly narušit voděodolnost bot nebo poškodit gumové a syntetické části boty. Po vyčištění skvrn boty lehce opláchněte čistou vodou nebo je setřete vlhkým hadříkem. 

Skladování sportovní obuvi

Podceňovat byste neměli ani správné skladování sportovní obuvi. Své boty tak udržíte v původním tvaru a zabráníte tak vzniku nežádoucího zápachu. Po vyčištění bot je proto nechávejte vždy úplně vyschnout a po každé náročnější aktivitě nechte své boty větrat. Zamezíte tak růstu nežádoucích plísní a bakterií. Nenechávejte však boty ani na přímém slunečním světle, které může degradovat materiál.

Při uložení bot zajistěte, aby boty byly umístěny v suchém prostoru. Aby boty dlouhodobě držely svůj tvar, můžete je před uložením vycpat novinami. 

Přečtěte si také náš článek: Jak se zbavit zápachu z potu

Jak prodloužit životnost sportovní obuvi

Pokud jste konečně objevili ty pravé boty, jistě chcete, aby vám sloužily co nejdéle. Obecně se proto doporučuje mít na střídání alespoň dva nebo více párů bot. Každý pár tak získá oddychový čas, aby mohl pořádně vyvětrat a připravit se na další použití.

Boty samozřejmě pravidelně kontrolujte, zda nevykazují známky opotřebení. Klíčové v tomto ohledu je zejména polstrování a podrážky. Avšak vězte, že boty budete muset po čase stejně vyměnit. Jako běžná životnost běžecké obuvi se uvádí 300–500 uběhnutých kilometrů. Pokud na botách najdete jakékoliv zásadní opotřebení dříve, neváhejte s jejich výměnou, předejdete tím svému nepohodlí a případnému zranění.

Dosáhněte špičkového výkonu se správnou obuví

Sportovní obuv bude provázet každý váš krok v terénu, v hale i ve městě. Správný výběr a pravidelná údržba jsou klíčové pro to, abyste dostali ze svých bot maximální výkon. Pokud pochopíte jedinečné požadavky jednotlivých typů terénů, můžete při svém výběru získat boty, které vám skvěle padnou a zároveň obstojí v dobré kondici při vašich pravidelných výzvách a sportovních aktivitách.

Zpět do obchodu